0:00

Primar acuzat de nereguli cu fonduri europene, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProcurorii Direcției Naționale Anticorupție au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a unui primar acuzat de nereguli cu fonduri europene. Este vorba de Botezatu Gelu, primarul comunei Bârsănești, județul Bacău, în sarcina sa fiind reținută infracțiunea de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În același dosar firma Giaflor Prest SRL este acuzată de complicitate la faptă.

În perioada 2020-2021, în contextul implementării proiectului „Construire Centru de Tineret pentru Activități Culturale în comuna Bârsănești, județul Bacău”, inculpatul Botezatu Gelu ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai multe documente inexacte în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene. Înscrisurile respective ar fi atestat în mod nereal faptul că lucrările din cadrul proiectului ar fi fost executate de SC Giaflor Prest SRL, în realitate acestea fiind executate de alte două societăți comerciale cu încălcarea interdicției de subcontractare totală a lucrărilor, prevăzută de contractul de finanțare nerambursabilă”, conform DNA.

Scopul urmărit nu a fost realizat, întrucât cererea de plată a fost respinsă de AFIR, motivul fiind identificarea unor neregularități. AFIR este parte civilă în cu suma de 11.900 lei, reprezentând prima tranșă de bani remisă în contextul implementării proiectului, cu mențiunea că împrejurările în care această sumă a fost obținută, nu au făcut obiectul actului de inculpare în acest dosar.

Procurorii DNA au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un alt acuzat, administrator al Giaflor Prest SRL, inculpat pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei.

(G.S.)

Articolul precedentAccident cu trei victime la Cordun
Articolul următorNemțean urmărit internațional pentru furt prins de polițiști
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.