Prima zi în noua hală a Pieței centrale din Piatra-Neamț este una de ”așezare”. Oamenii încă își așază marfa și stabilesc prețurile. Cei care au optat pentru tarabele situate imediat lângă ușa de intrare din partea nordică, mizând pe faptul că vor fi avantajați, iar clienții vor cumpăra de la ei, fără să mai facă un clasic tur pentru a vedea prețurile, sunt cei care vor îngheța cel mai ”bine”. În zona din dreptul ușii este exact la fel de ”cald” ca afară.

Nu știu dacă astăzi, dar eu sper să ne dea căldură cât mai repede”, ne-a spus o femeie îmbrăcată corespunzător condițiilor termice. ”Nu mă pozați, că nu vreau! Eu sunt optimistă, îmi doresc să fie bine și, mai ales, să avem clienți”.

Comercianții plătesc, în funcție de poziția tonetei în hală. Unii dau 40 de lei pe zi, pentru două tarabe, alții 35. Afară era mai ieftin, dar și pierderile mai mari. Unii nu veneau deloc în lunile ianuarie și februarie, pentru că le îngheța marfa.

Am avut un bax de gogoșari și am rămas cu 2 kilograme”, ne-a spus nora unei producătoare. ”Acum s-a schimbat situația. Și așa acum mai vând ultimele roșii care s-au copt, gogonelele și pe urmă doar rădăcinoase și ceva verdeață. Avem ceapă verde frumoasăîn solar, dar să vedem cât mai ține vremea, că nu ne permitem să-l încălzim”.

În sectorul de legume-fructe, singurul care este în ”așezare” deocamdată, prețurile sunt cu diferențe de la simplu la dublu. Se găsesc roșii cu 2,5 lei/kg, dar și cu 5 lei, gogoșari cu 4 lei, dar și cu 8 lei, în funcție de calitate și aspect. Perele, bunăoară, sunt la 3 lei /kg mai mici și mai verzi, dar și la 6 lei – mai mari și mai galbene. Verdeața a rămas la același preț la toată lumea: 1 leu legătura. Legătura, însă, diferă puțin, din punct de vedere al gramajului, de la o tarabă la alta. În schimb, spre deosebire de majoritatea prețurilor de până acum, au apărut cele psihologice: dovlecei  la 7,9 lei/kg sau lâmâi la 6,9 lei. Chiria e în cifre rotunde, conform contractului. Nimeni nu plătise încă și mulți sperau că, fiind prima zi, vor fi scutiți. (C.M.)

GALERIE FOTO: