Astăzi, 11 februarie, au fost împărțite școlilor din județul Neamț primele teste rapide. Testele antigen au fost adunate de la spitale, de la Serviciul de Ambulanță Neamț și din stocul existent la Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Pentru zona Piatra-Neamț au fost distribuite 4.026 teste antigen, la Roman au ajuns 2.600, la Târgu Neamț 1.381 și la Bicaz 269 de teste.

Pentru școlile din mediul rural sunt disponibile 5.124 de teste, dar trebuie rezolvată problema lipsei personalului medical: „Avem aproximativ 14.000 de teste rapide pe care am început să le distribuim astăzi către școli. O primă parte au ajuns la școlile din mediul urban, fiindcă acestea au medici și asistenți medicali. În rural, unde nu sunt cabinete școlare, le-am transmis autorităților locale să găsească soluții împreună cu medicii de familie, fiindcă trebuie personal competent care să recolteze și să interpreteze rezultatele. Testele le vom împărți primăriilor, am invitat reprezentanții administrațiilor publice locale să vină să preia aceste teste”, a declarat Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț.

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educație – Sănătate, dacă un elev are simptome de infecție cu coronavirus, el trebuie imediat izolat, părinții sunt anunțați și dacă există acordul lor scris, elevul este testat în cabinetul medical școlar. Dacă nu există acord scris și în cazul când școala nu are cabinet medical, părinții și elevul sunt îndrumați spre medicul de familie care decide ce este de făcut.

Inclusiv cadrele didactice și alți angajați din școli sunt testați rapid dacă au simptome în timpul cursurilor.

C.I.

Articolul precedentCadavrul unui bărbat, găsit în pădure, la Farcașa
Articolul următor”Tatăl” care a fost la un pas să-și ucidă copilul într-o explozie, a fost arestat