Raluca Stăncescu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a fost reținută pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Suceava. Șapte perchezitii au avut loc joi la Botoșani, patru la instituții publice și trei la domiciliile unor suspecți (detalii, aici).

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani este suspectat de şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei și divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. ”Potrivit DNA Suceava, în luna octombrie 2015, Raluca Stăncescu, împreună cu o altă persoană, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa – prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani – a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane”, relatează Europa FM.

Concret, cei doi ar fi încercat să determine pe cineva să cedeze dreptul de proprietate asupra unui apartament și-a unei garsoniere, ambele în municipiul Botoșani. DNA susține că Raluca Stăncescu ar fi amenințat practic persoana respectivă că ”va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale, prin demararea unor cercetări faţă de persoana sa şi a membrilor familiei sale, vizând săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane”. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani urmează să fie prezentat Curţii de Apel Suceava, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, anunță DNA.

Cine este Raluca Stăncescu puteți afla dintr-un material publicat în presa botoșăneană, în 2015, când aceasta a ajuns prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, aici. (ZCH News)

COMUNICATUL OFICIAL AL DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 iulie 2017, a inculpaților:
STĂNCESCU RALUCA, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– șantaj,
– instigare la favorizarea făptuitorului,
– instigare la compromiterea intereselor justiției,
– divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,
STAVĂRĂ CĂTĂLIN, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj.
Procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20.07.2017, a inculpatului
BATCĂ CONSTANTIN, agent de poliție în cadrul Poliției municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– favorizarea făptuitorului și fals intelectual în formă continuată,
– compromiterea intereselor justiției.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2015, inculpata Stăncescu Raluca împreună cu inculpatul Stavără Cătălin, folosindu-se de autoritatea conferită de funcția sa – prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane. Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament și garsonieră), situate în municipiul Botoșani, în favoarea unei rude a inculpatului Stavără Cătălin.
Prin constrângerea psihică exercitată, inculpații Stăncescu Raluca și Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situația exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări față de persoana sa și a membrilor familiei sale, vizând săvârșirea unor pretinse infracțiuni de evaziune fiscală și trafic de persoane.
În perioada 30.10.2015 – 04.02.2016, inculpata Stăncescu Raluca, în aceeași calitate, l-a determinat în mod direct pe inculpatul Batcă Constantin, agent de poliție în cadrul Poliției municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală față de inculpatul Stavără Cătălin, pentru săvârșirea unei infracțiuni de lovire sau alte violențe, în scopul îngreunării cercetărilor penale și favorizării acestuia din urmă.
În același context și în aceeași calitate, la data de 04 februarie 2016, inculpata Stăncescu Raluca l-a determinat pe inculpatul Batcă Constantin, să-i pună la dispoziție, fără drept, un suport optic ce conținea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în același dosar penal menționat mai sus) în vederea favorizării inculpatului Stavără Cătălin, lucru pe care agentul de poliție l-a și făcut în cursul aceleiași luni.
În aceeași calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, inculpatului Stavără Cătălin date nedestinate publicității, cu caracter confidențial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal.
Prin acest demers au fost afectate atât interesele și activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, ca unitate de parchet pe rolul căreia se afla cauza respectivă, cât și interesele legale ale persoanei respective, ale căror drepturi și libertăți fundamentale fuseseră restrânse în contextul supravegherii sale tehnice, strict în condițiile prevăzute de lege și autorizate de judecătorul de drepturi și libertăți.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Batcă Constantin trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
Inculpatului Batcă Constantin i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 21 iulie 2017, inculpații Stăncescu Raluca și Stavără Cătălin urmează să fie prezentați Curții de Apel Suceava, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

FOTO: ziarebotosani.ro

Articolul precedentPolițist ucis la datorie în Suceava
Articolul următorNegelschi a demisionat de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.