Astăzi, 6 aprilie, președintele României a anunțat, într-o declarație de presă, că starea de urgență va fi prelungită cu încă o lună de zile. Este concluzia la care s-a ajuns după o ședință de bilanț la care au participat, astăzi, președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban alături de mai mulți miniștri.

Iată pe scurt principalele declarații ale președintelui Iohannis:

-O ședință de bilanț intermediar, la care a participat premierul și mai mulți miniștri. Am dorit să tragem primele concluzii, cum s-au aplicat măsurile decise, am evaluat impactul și cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni

-O primă concluzie – în comparație cu alte țări, creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa mare, cum avem în Italia, Spania. Acest lucru vine din faptul că noi din timp am luat măsuri foarte ferme.

-Nu este momentul să ne relaxăm, nu este momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Dacă respectăm indicațiile, este posibil să nu avem o creștere foarte mare.

-Este clar, nu suntem încă la vârful epidemiei, în niciun caz nu e momentul să ne relaxăm. Să nu fim panicați.

-O veste bună. La început se știe că a fost un pic complicat de procurat materiale de protecție. Avem deja primele rezultate semnificative ale măsurilor luate de Guvern. Primim în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 mil de măști pentru forțele de ordine, aproximativ 8 mil măști care vor ajunge la populație. Vor veni în zilele imediat următoare aproximativ 500.000 combinezoane de protecție pentru medici și personalul medical.

-Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Am solicitat guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în decret, în cursul acestei săptămâni vom elabora textul iar noul decretul va fi emis săptămâna viitoare, pentru prelungirea stării de urgență cu încă o lună. Această perioadă este absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control.

-Am decis ca România să trimită o echipă de medici și asistenți medicali în Italia, în zona Milano, 11 medici și 6 asistenți vor pleca mâine.

(ZCH.NEWS)

Articolul precedentOficial: Neamț a rămas la 160 de persoane pozitive la noul virus
Articolul următorMarilena Popa (Sibiu) a câştigat concursul de artă plastică “Nicolae Milord”