pietricica turism

Președintele ATOP vrea asociere cu Poliția

Președintele ATOP, consilierul județean Adrian Bourceanu va solicita în proxima ședință a CJ Neamț încheierea unei asocieri între legislativul nemțean prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică şi Inspectoratul Județean de Poliție Neamț. Aprobarea unei astfel de asocieri ar însemna contribuția financiară a CJ Neamț în vederea unui accesării un proiect european. Inspectoratul Județean de Poliție Neamț a depus la Oficiul European Antifraudă un proiect pentru a accesa fonduri europene pentru achiziționarea de echipamente pentru combaterea contrabandei cu țigări pe teritoriul județului Neamț.
Valoarea estimativă a proiectului este de 208.394 euro, fonduri nerambursabile, din care 49% ar urma să fie contribuția OLAF, iar restul de 51% ar trebui suportat de partea română.
”Scopul concret al promovării acestei hotărâri este cofinanțarea de către Consiliul Județean a acestui proiect cu o sumă în valoare de 20.839,44 euro, reprezentând 10% din valoarea totală a acestuia. Dată fiind importanța acestui proiect pentru județul Neamț, în condițiile în care echipamentul ce urmează a fi achiziționat prin acest proiect poate fi folosit nu doar la identificarea și combaterea infracțiunii de contrabandă cu țigări ci și in alte scopuri”, se arată în expunerea de motive atașată solicitării consilierului județean Adrian Bourceanu.
Concret, proiectul presupune cumpărarea a 12 camere video care se vor amplasa pe 12 căi de acces din județul Neamț, iar datele colectate de aceste camere vor fi transmise la un server amplasat la sediul IPJ. Automat se vor transmite și alerte, iar în timp real se efectuează căutări în bazele de date pentru a identifica autoturismele implicate în contrabanda cu țigări. Dacă se va obține finanțarea pentru acest proiect, județul Neamț va fi primul județ din țară echipat cu un astfel de sistem. (I.C.)