0:00

Preşedinta Judecătoriei Piatra Neamţ – 41 de infracţiuni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

  •  Iulia Paisa a fost trimisă în judecată de DNA Constanţa pentru că a „vândut” zeci de sentinţe
  • CSM a dispus, ieri, suspendarea ei, aşa că judecătoarea a fost trimisă acasă
  • Mihaela Rengheş, prim grefiera judecătoriei, este acuzată de complicitate

Preşedinta Judecătoriei Piatra Neamţ, judecătoarea Iulia Paisa a fost trimisă în judecată, ieri, de către procurorii DNA Constanţa, care o acuză de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite (41 de infracţiuni) şi fals intelectual (6 infracţiuni). Odată cu judecătoarea vor răspunde în faţa instanţei Aurel Lazăr, un patron care a obţinut sentinţe pe terenuri din Dumbrava Roşie şi Săvineşti, în suprafaţă de 242.890 mp, şi prim grefiera Judecătoriei Piatra Neamţ, Mihaela Rengheş, acuzată de complicitate la abuz în serviciu şi fals intelectual.

Ieri dimineaţă, Iulia Paisa a ajuns la serviciu odată cu decizia CSM care a comunicat instanţei pietrene că: În şedinţa din data de 13.05.2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea  doamnei PAISA IULIA – începând cu data de 13.05.2014 – din funcţia de judecător la Judecătoria Piatra Neamţ şi din funcţia de preşedinte al acestei instanţe, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni”.

Cum magistraţii au un statut diferit de al poliţiştilor, judecătoarea Paisa nu mai are voie să calce la birou până ce instanţa nu pronunţă o hotărâre definitivă în cazul ei. Ceea ce poate dura un an, doi, trei… în funcţie de viteza cu care se va desfăşura procesul la Curtea de Apel Bacău.

Sentinţe pe bandă în favoarea “cumpărătorului”

Aurel Lazăr, patron de firmă de prelucrare a lemnului (Romadia Com SRL) aflată acum în insolvenţă, a început să cumpere terenuri din Dumbrava Roşie încă din anul 2004. Nu a semnat decât antecontracte cu proprietarii şi apoi a introdus acţiuni pe rolul judecătoriei, pentru a obţine sentinţe care să ţină loc de acte autentice de vânzare – cumpărare. Pe 5 iunie 2006 “acțiunile au fost introduse în contradictoriu cu două persoane, pentru o suprafață de 2896 m.p. teren, situată în comuna Săvinești, respectiv pentru o suprafață de 7200 m.p. teren, situată în comuna Dumbrava Roșie, ambele în județul Neamț”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Constanţa.

“Dosarele au fost înregistrate sub nr. 5088/2006 și 5089/2006 la Judecătoria Piatra Neamț și au fost repartizate inculpatei Paisa Iulia, judecător. În cazul ambelor dosare, cererea de chemare în judecată a fost formulată de inculpatul Lazăr Aurel, împreună cu soția sa.
În dosarul nr. 5088/2006, la termenul din data de 04.10.2006, inculpatul Lazăr Aurel, prin mandatar, și-a precizat acțiunea, arătând că înțelege să se judece în contradictoriu și cu alți trei pârâți pentru trei terenuri în suprafață totală de 14.894 m.p., situate în intravilanul comunei Săvinești, jud. Neamț, invocând antecontracte încheiate cu aceștia. De asemenea, în dosarul nr. 5089/2006, la termenul din data de 18.10.2006, inculpatul Lazăr Aurel, prin mandatar, și-a precizat acțiunea arătând că înțelege să se judece în contradictoriu și cu alți aproape 80 de pârâți, pentru 34 terenuri în suprafață totală de 217.900 m.p. Și în această situație, reclamantul a invocat încheierea cu pârâții enumerați anterior a câte unui antecontract distinct pentru fiecare suprafață de teren în parte”.
Judecătoarea Paisa a disjuns primul dosar în trei, iar pe al doilea în 35, iar ulterior a mai disjuns un dosar, astfel încât în final din două acţiuni au rezultat 41 de cauze, toate repartizate la completul condus de Iulia Paisa. Mai mult, magistratul nu a dispus citarea tuturor părţilor, astfel că oamenii  nu şi-au putut prezenta punctul de vedere şi nici n-au putut ataca sentinţele pentru că nu le-au primit. Cât despre pârâţi, aceştia erau “persoane în vârstă, puțin școlarizate, de condiție socială modestă și nu în puține cazuri, decedate”, după cum au stabilit procurorii DNA.

Un alt aspect interesant este faptul că nici unul dintre vânzători nu avea titlu de proprietate pentru teren, aşa că, în mod firesc, instanţa ar fi trebuit să respingă acţiunile deschise de Aurel Lazăr. Lucrurile nu au stat astfel, iar manevra pusă la cale împreună cu judecătoarea Paisa a fost calea de a dobândi terenurile, evitând încheierea unor contracte notariale, care oricum nu ar fi fost posibilă în lipsa titlurilor de proprietate.

Iar magistratul chiar s-a străduit şi a încălcat toate procedurile pentru a soluţiona favorabil solicitările lui Lazăr: “Astfel, deși în mai multe dintre cauzele analizate procedura de citare cu pârâții nu era legal îndeplinită, inculpata Paisa Iulia a administrat probe, a dispus unele măsuri (cum ar fi disjungerea), a luat concluzii din persoana reprezentantului reclamanților și chiar a procedat la soluționarea pe fond a cauzelor. Aceste acte îndeplinite de inculpată în absența unei citări legale a tuturor părților reprezintă nu doar o încălcare evidentă a dispozițiilor Codului de procedură civilă, ci și o limitare a dreptului la apărare de care ar fi trebuit să se bucure pârâții și a cărui exercitare ar fi presupus în mod necesar ca ei să cunoască despre existența procesului. Mai mult, în unele dintre cauze, pârâților nu le-a fost comunicată copia sentinței pronunțate, astfel încât să poată lua cunoștință despre soluțiile pronunțate și eventual să exercite căi de atac împotriva lor. Apoi, în toate dosarele analizate nu se regăsesc decât copii ale antecontractelor invocate de inculpatul Lazăr Aurel (cu excepția dosarelor în care nu se regăsește niciun fel de antecontract). Deși o parte din aceste copii nu sunt lizibile, nu poartă semnăturile tuturor promitenților vânzători, nu au completate toate rubricile, iar unii pârâți au învederat instanței că nu recunosc antecontractul care le era opus, inculpata Paisa Iulia nu a cerut reclamantului să depună la dosar originalul înscrisului respectiv”.

Declaraţii trase la xerox

Procurorii au examinat în detaliu toate cele 41 de dosare şi au constatat că părţile care aveau aşa-zisa calitate de proprietari ai terenurile au dat două tipuri de declaraţii. Unii au recunoscut încheierea antecontractului cu Lazăr, pentru pământuri pe care le moşteniseră de la părinţi, dar pentru care nu aveau acte, iar alţii au declarat că au primit toţi banii şi nu mai au alte pretenţii. Procurorii se îndoiesc, însă, că toţi acei oameni au fost audiaţi în instanţă pe principul că “statistic, este imposibil ca mai multe zeci de persoane, fără legături între ele, să declare în mod spontan același lucru în fața inculpatei Paisa Iulia în litigiile declanșate de inculpatul Lazăr Aurel”. Lucrând în mare viteză, fără a audia în mod real părţile şi fără a cere administrarea de probe, judecătoarea a pronunţat foarte repede soluţiile în dosarele în care existau antecontracte. Celelalte cauze, în care Lazăr a invocat doar existenţa antecontractului, dar nu l-a putut prezenta, au fost amânate şi suspendate pentru că “inculpata cunoştea că terenurile în litigiu erau folosite de către inculpatul Lazăr Aurel care obținea venituri din exploatarea lor”, susţin procurorii DNA.

Iulia Paisa nu s-a limitat doar la dosarele pe care le-a judecat ea, ci a admis şi alte cereri formulate de Aurel Lazăr, care fuseseră respinse de alţi judecători. Iar pentru ca ajutorul să fie complet, a calculat şi taxele de timbru la o valoare diminuată, astfel că l-a scutit pe Lazăr de plata a 12.627,04 lei, sumă care constituie prejudiciu la bugetul local al municipiului Piatra Neamț.

Răsplata – 128.000 de franci elveţieni şi două terenuri

Anchetatorii au stabilit ce anume a “stimulat-o” pe judecătoarea Paisa să pronunţe atâtea sentinţe în favoarea lui Lazăr: “La data de 29 februarie 2008, inculpata Paisa Iulia a încheiat o convenție de credit cu o bancă prin care aceasta a împrumutat suma de 128.000 de franci elvețieni. Conform clauzelor contractuale, restituirea împrumutului luat de inculpată a fost garantată de către inculpatul Lazăr Aurel și de soția sa. Pentru a garanta îndeplinirea obligației de plată de către inculpata Paisa Iulia, Lazăr Aurel și soția sa au încheiat un contract de garanție reală mobiliară, instituind o ipotecă asupra unui imobil de-al lor, contractul de garanție fiind autentificat la notar, tot la data de 29 februarie 2008. Mai mult, la data de 3 decembrie 2010, între inculpata Paisa Iulia și Lazăr Aurel cu soția sa a fost încheiat un contract de vânzare/cumpărare prin care judecătoarea Paisa Iulia a cumpărat de la inculpatul Lazăr Aurel și de la soția acestuia două terenuri, situate în comuna Alexandru cel Bun, jud. Neamț, în suprafață de 2.040 m.p. și respectiv 3.483 m.p., pentru un preț de 22.000 euro”.
Procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe un teren de 5400 mp din Săvineşti şi pe alte 7 terenuri, în suprafaţă totală de 69.100 mp din Dumbrava Roşie, toate aflate în proprietatea lui Aurel Lazăr. Tot sub sechestru este şi un teren de 3483 mp din Viişoara, proprietatea Iuliei Paisa, pentru a recupera diferenţa de taxă de timbru de care l-a scutit pe Lazăr.
De ieri, atribuţiile de preşedinte al Judecătoriei Piatra Neamţ au fost preluate de vicepreşedinta Andreea Mihaela Chiruţă. Iulia Paisa a fost numită în funcția de șefă a instanței pietrene pe 13 decembrie 2013.

Cristina MIRCEA

Preşedinta Judecătoriei Piatra Neamţ – 41 de infracţiuni, ZCH NEWS - sursa ta de informații Preşedinta Judecătoriei Piatra Neamţ – 41 de infracţiuni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentRaul Papalicef a făcut pace cu magazinul Kaufland
Articolul următorCine mi-a mânjit afişul?

2 COMENTARII

  1. Asta-i judecatoarea ,care a „divortat „acu ` ceva timp in urma doi vecini care se judecau pentru un autoturism ?!!HA HA HA ,ras a la GIGI becali.

  2. Cand vad ca toti judecatorii au credite de zeci de mii de euro mi se apleaca….cand eu am 12.000 euro credit cu salar de 2300 lei si ma chinui cu el…dar, nu sunt judecator. ARESTATI ACESTI BANDITI DE URGENTA!!!! CREDITELE SUNT APANAJUL MITEI CARE SE IA.

Comentariile sunt închise.