FOTO: targulbisericesc.eu

Aflat în misiunea de a îndemna oamenii să meargă la referendum, preotul Mircea Ursache, unul dintre parohii bisericii din cartierul Mărăței, a fost amendat de poliție, pentru că a lipit afișe pe ușile de la intrarea în blocurile în care merge, de regulă, să binecuvânteze casele enoriașilor. Absolut corect, ușile blocurilor nu sunt panouri de afișaj! Bineînțeles, tot orașul e plin de afișe despre referendum. Unele alarmiste, în stilul consacrat de campanie și anume: ”Dacă nu vii la vot, doi bărbați vor putea adopta un copil, iar în școală copiii vor fi învățați că mama nu e femeie și tata nu e bărbat”. Cele lipite și asumate de ambii parohi din Mărăței 1, au un text decent: ”În numele Domnului și spre demnitatea poporului român, votați «Da» la referendum”. Spre deosebire de alți preoți, care au lipit și ei afişe prin parohii, cei din Mărăței, Mircea Ursache și Vasile Păvăleanu, și-au asumat afișele, adică s-au semnat pe ele. Cineva, deranjat de acțiune, a făcut reclamație la poliție, iar drept consecință, părintele Mircea Ursache a fost amendat cu 1.500 de lei.

Biroul de presă al Poliției Neamț ne-a informat că părintele a încălcat aliniatul 6 din articolul 79 din legea 208/2015 care spune: ”În alte locuri decât cele stabilite conform alin. (1), afişajul electoral este interzis”. Mergând pe firul logic al legii în cauză, am căutat aliniatul 1, care spune, la rândul lui: ”Primarii sunt obligaţi ca până la începerea campaniei electorale să stabilească prin dispoziţie locuri speciale pentru afişaj electoral şi să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora, ţinând seama de numărul partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice şi alianţelor electorale care declară că depun liste de candidaţi, precum şi de candidaţii independenţi. Aceste locuri trebuie să fie situate în zone frecventate de cetăţeni, fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective”.

Primăria Piatra Neamț nu a stabilit niciun loc de afișaj, pe motiv că nu i s-a solicitat , adică, într-o logică simplă, discutăm despre un referendum ”neasumat”, dar care se supune legii care stabilește funcționarea Autorității Electorale Permanente. Prin urmare, conform aceleiași legi în virtutea căreia a fost amendat preotul, ar trebui amendat și primarul Dragoș Chitic. Numai că aici e o altă problemă. Pentru că poliția spune că BEJ are atribuții, iar președinta BEJ spune că nu ea trebuie să aplice amenda.

Comisarul șef Paul Tablan, șeful Poliției Neamț, ne-a declarat că va solicita date de la Primăria Piatra Neamț, în primă fază. Oricum legea stabilește un termen generos, de 6 luni, în care poate fi aplicată sancțiunea.

FOTO: Protopopiatul Piatra Neamț

Părintele Vasile Păvăleanu crede că nici el, nici părintele Ursache – pe numele căruia a fost completat procesul verbal de sancționare, n-au încălcat legea în niciun fel pentru că așa au procedat de fiecare dată și când au anunțat enoriaşii că merg cu Ajunul Crăciunului sau cu Ajunul Bobotezei.

”Peste tot sunt afișe prin oraș, dar numai noi am avut responsabilitatea să ni le asumăm. Eu n-am fost amendat, dar bineînțeles că sunt la fel de «vinovat» ca și părintele Ursache, care pledează pentru familie, el fiind tatăl a 9 copii. Nu am făcut politică, demersul nostru nu a fost pentru a susține vreun candidat sau vreun om politic și am lipit afișe strict în parohia noastră. Eu cred că se confundă Legea electorală cu Legea referendumului. Vom contesta amenda”, ne-a declarat părintele Vasile Păvăleanu.

Până se lămuresc instituțiile competente cum e problema cu obligațiile primarului și cu locurile de afișaj, dacă este vorba despre solicitare sau despre inițiativă, Primăria Piatra-Neamț trebuie să dea jos afişele ”asumate” de cei doi preoți. Cât despre celelalte, ele stau încă bine-mersi în locurile ”stabilite” ad-hoc pentru afișaj. Adică taman pe ușile blocurilor unde locuiesc familiile ”tradiționale”. (Cristina MIRCEA)

Articolul precedentCa să scape de măturat străzile, ”rușii” abandonează țigările prin piețe
Articolul următorUn an la ”răcoare” pentru că și-a tăiat fratele cu toporul
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.