aleho
heidelbergcement

Preotul Sebastian Cristi Jitaru, din Pângărați, a fost ridicat de polițiști, în seara de 14 martie, și escortat la Penitenciarul Bacău, unde a fost încarcerat. El a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare, prin sentință definitivă, în scandalul fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă (detalii aici).

De la stânga la dreapta: Mihail Răzvan Bumbu, Sebastian Cristian Jitaru și Gheorghe Damian. FOTO: Simona Voicu

Scandalul a izbucnit în anul 2017, iar procurorii care au făcut cercetări în dosar au precizat: ”În cauză, există date şi probe care conturează faptul că în perioada 30 mai 2017 – 14 iunie 2017, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a ameninţat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial cât şi unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar. În aceeaşi manieră au procedat şi ceilalţi doi inculpaţi, în intervalul 12 – 14 iunie 2017, cu precizarea că aceştia au pretins doar suma de 50.000 euro, fără vreo altă avansare.

De remarcat este faptul că, în vreme ce cei trei preoți care l-au șantajat pe fostul episcop au fost condamnați cu executare și au primit interdicția de a profesa vreme de 5 ani, Corneliu Onilă a scăpat din tot scandalul doar cu pierderea funcției, el a rămas în clerul BOR, fiind trimis ”în ascultare” la Mănăstirea Văratec. (C.M.)