COMES SA își consolidează poziția de societate reprezentativă în domeniul său de activitate printr-o realizare în premieră pentru industria românească. Este vorba despre 2 noi reactoare de hidrogenare de mari dimensiuni – 200 tone per bucată – parte a unui proiect petrochimic din România.
Sunt produse pentru prima dată în țară la Săvinești de către grupul COMES. Investiția totală pentru construcția acestora se ridică la peste 4 milioane de EURO.
Cele 2 reactoare, din instalația HDV a unei rafinării importante, au fost inițial construite prin adaptarea unor reactoare existente într-un combinat chimic, care urmau să fie casate.
Inovaţia a constat în transformarea unei coloane utilizate în industria de amoniac la industria de prelucrare a petrolului. Modificările au condus la funcţionarea coloanei de sinteză a amoniacului ca reactor de hidrofinare distilat de vid, proces ce a necesitat parametri diferiţi de funcţionare, la o temperatură aproape dublă (de la 200 grade la 380 grade).
Aceste reactoare adaptate au funcționat în rafinărie timp de 11 ani, în instalaţia de hidrofinare motorină la standard Euro5, urmând a fi înlocuite acum pentru o durată de viață de 20 de ani.
COMES S.A. a fabricat în premieră cele 2 noi reactoare şi implicit le-a modernizat în scopul eficientizării procesului de producţie (creştere cu 24% a cantităţii de motorină produsă) şi îmbunătăţirea calităţii carburantului.
Proiectul pentru cele 2 REACTOARE a fost dezvoltat în etape – proiectare mecanică – procurarea materiei prime – debitare, prelucrări mecanice ale sub-ansamblelor- sudură- tratament termic de detensionare – probă de presiune – protecție anticorozivă – ambalare.
Este vorba de:
- carbon aliat grad F22 placat cu otelinox SS347
- grosimi virole de 80 mm
- masă brută de peste 200 TONE/REACTOR
- lungime aprox. 35 ml
- diametru exterior aprox. 3 ml
- componente interioare complexe pentru stocarea hidrogenului” se arată în comunicatul oficial al societății.
Cele 2 reactoare noi au fost fabricate în 5 luni și urmează a fi puse în funcțiune imediat după sosire în rafinărie, unde vor opera asincron.
Pentru realizarea acestor instalații a fost nevoie de un colectiv de profesioniști, de un partener care să aibă încredere în COMES SA, de o capacitate organizatorică greu de cuantificat, pornind de la momentul negocierilor, până la asigurarea transportului.