Mâine, 5 iunie 2019, nemțenii care vor să știe, pot afla – gratuit, anonim și benevol – dacă au probleme cu alcoolul, dacă au ajuns să fie dependenți ori dacă alcoolul deja le afectează sănătatea. Oricine dorește să cunoască dacă și cât alcool e de-ajuns, are posibilitatea să afle dintr-o sursă autentică, răspunzând celor 10 întrebări din chestionarul AUDIT.
Chestionarele se găsesc în cele patru orașe ale județului Neamț, în centrele amenajate la: Policlinica Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț și la sediul Direcției de Sănătate Publică de pe bd. Dacia, nr. 4A (lângă Plantavorel) din Piatra Neamț, la Policlinica Spitalului Municipal de Urgență din Roman, în sala de ședințe a Spitalului Orășenesc din Târgu Neamț și la sediul Asociației „Sănătatea Văii Muntelui” din Policlinica Spitalului Orășenesc Bicaz. „Publicul are acces la aceste chestionare în intervalul orar 9-14, în fiecare din aceste cinci centre. Este o activitate din campania inițiată de dr. Eugen Hriscu și Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor – ALIAT, ce se derulează în ziua de 5 iunie în toată țara. Evaluarea prin chestionarul AUDIT este parte a proiectului de testare și prevenire a consumului ridicat de alcool din țară. Proiectul marchează prima Zi Națională a Testării Consumului Personal de Alcool- 5 iunie. Nemțenii care vor să se evalueze, o pot face doar în 5 minute, cât răspund la cele 10 întrebări scurte”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
Dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru și psihoterapeut cu experiență în dependențe și directorul științific ALIAT, spune despre această inedită și amplă campanie de conștientizare: „Suntem tentați să asociem consumul riscant de alcool cu problemele severe legate de abuz și dependență. Totuși, problemele mari de mâine încep cu problemele mici de azi și, dacă reușim să depistăm problemele mici azi, putem să prevenim agravarea lor. Chestionarul AUDIT cuprinde 10 întrebări scurte, iar scorul obținut pe baza răspunsurilor îi indică respondentului dacă felul în care consumă alcool îi afectează sau nu sănătatea. Astfel, îndemnăm oamenii care consumă alcool, indiferent de cantitate sau de frecvență, să afle ce scor obțin, pentru a se cunoaște mai bine, pentru a afla din timp dacă se află sau nu într-o categorie de risc și pentru a beneficia de informații suplimentare despre cum să își protejeze sănătatea”. Chestionarul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și utilizat în peste 190 de țări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant. Evenimentul este derulat în cadrul campaniei de pe parcursul lunii iunie 2019 – Luna Națională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool – împreună cu Ministerul Sănătății (MS) și sub coordonarea locală a DSP.
Statisticile oficiale arată că, la nivelul anului 2018, România era pe locul 9 în lume și pe locul 8 în Europa – cu un consum de 12,6 litri alcool pur pe cap de locuitor, pe an, față de media europeană de 9,8 l. (C.I.)