Prefectul George Lazăr anunță: “Școala se deschide în județul Neamț pe scenariul verde și galben!”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAstăzi, 9 septembrie, prefectul George Lazăr a anunțat că, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a fost aprobat scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ din județul Neamț, pentru anul școlar 2020-2021.

Școlile din Neamț se încadrează fie în scenariul verde, fie în cel galben. Situația fiecărei școli o puteți vedea mai jos:

ANEXA LA HCJSU NR. 41_2020

Comunicatul integral al prefectului îl puteți citi în continuare:

„Prefectul George Lazăr: “Școala se deschide în județul Neamț pe scenariul verde și galben!”

 Prefectul Județului Neamț, George Lazăr a întrunit astăzi, 09 septembrie a.c, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă privind aprobarea scenariului de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ din județul Neamț, pentru începutul anului școlar 2020 – 2021.

Direcția de Sanătate Publică Neamț a prezentat în cadrul ședinței de astăzi lista incidenței cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din Neamț. Pe baza acesteia s-a stabilit după care din cele 3 scenarii vor funcționa școlile.

În judetul Neamț școala începe după următoarele scenarii, scenariul galben și scenariul verde. Scenariul galben pentru o anumită localitate reprezintă posibilitatea începerea cursurilor prin metoda învățământul hibrid. Acest scenariu prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

În ceea ce privește scenariul verde, toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

În ultima perioada comuna Poaiana Teiului s-a aflat pe lista roșie a cazurilor de COVID-19 crescute, raportate la numărul de locuitori din această comunitate. Potrivit situației actualizate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, tendința cazurilor este în scădere, motiv pentru care Prefectul Județului Neamț, George Lazăr a propus și supus dezbaterii deschiderea școlilor pe scanariul galben.

George Lazăr: Școala este importantă pentru copiii noștri și pentru viitorul acestora. E la fel de important pentru aceștia să își revadă dascălii și să se revadă cu ceilalți colegi în condiții de siguranță sanitară. Personal, cred că a merge fizic la școală este mult mai important decât orice ora de clasă on-line. Prezența fizică a copiilor ușureză și antrenează mintea fiecărui elev în procesul de învățare. Şcoala are drept scop principal şi acoperitor construirea unui sistem de valori, a unei imagini generale despre lume, asta fac dascălii la ore împreună cu elevii, e ceva ce, din punctul meu de vedere nu se poate transmite on-line, oricât de mult ne-am dori. Îmi doresc să nu exite incidente și să pastrăm scenariile acestea optimiste și să nu fim nevoiți să trecem la scenariul roșu pentru nicio localitate. Copiii au nevoie de prezența dascalilor, dar și dascălii au nevoie de prezența copiilor în școală pentru o scietate bazată pe valori.

Sunt bucuros că județul Neamț nu are nicio localitate care să fie încadrată la scenariul roșu pentru începerea noului an școlar. Voi începe cu vestea buna pentru comuna Poiana Teiului, aici cursurile vor putea începe de luni pe scenariul galben.

 Deși nu avem localită pe scenariul rosu avem totuși un caz special, nemaintâlnit, unde primarul în funcție a solicitat deschiderea școlii pe scenariul roșu doar pentru că este un puturos și un dezinteresat. Așa ceva este greu de acceptat din partea unui primar care a avut la dispoziție o vara întreagă, să nu mai adunăm și lunile în care nu a avut copiii la școală, pentru a termina lucrările de reabilitare a liceului.

Vorbesc despre primarul Nicolae Sălăgean, al orașului Bicaz, care îndrăznește să propună deschiderea licelui pe scenariul roșu, în condițiile în care în comunitatea dumnealui școlile nu sunt nici macar pe scenariul galben. Deci, păstorește o comunitate unde școala poate funcționa normal, dumnealui vine și propune deschiderea pe scenariul roșu pentru că a fost, repet, un pututos și un dezinteresat față de bine copiilor în tergiversarea lucrărilor de reabilitare a școlii. O situație similara este și în comuna Podoleni, primarul Croitoriu Cristian, a propus ca o grădiniță să înceapă pe scenariul roșu, motivat de  nefinalizarea lucrărilor de reabilitare. Acești primari sunt o rușine pentru comunitățile pe care le reprezintă!

În final, doresc un an școlar unde copiii să se întoarcă la cursuri în condiții de siguranță, și bineînțeles fără incidente de natură sanitară pe parcursul anului!”

Articolul precedentBăiețel rănit după ce a țâșnit în fața unei mașini
Articolul următorAngajări la ISU Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.