0:00

Ședința de Consiliu Local de ieri, 27 noiembrie, a fost animată abia în momentul când s-a adus în discuție cuantumul normei de hrană polițiștilor locali ai municipiului Piatra Neamț.

Suma propusă de primărie a fost de 10 lei pe zi, ceea ce a stârnit reacții în rândul câtorva consilieri, Monica Anton și Gheorghe Deaconu numărându-se printre ei. Ultimul mohican al PDL din Consiliul Local, Gh. Deaconu, a propus un amendament, prin care suma acordată polițiștilor locali să fie de măcar 15 lei pe zi: „Având în vedere că polițiștii locali desfășoară cam aceleași activități ca și polițiștii din Ministerul de Interne, iar cei de acolo au 24 de lei norma de hrană zilnică, propun majorarea de la 10 lei la 15 lei”. Monica Anton, fost viceprimar cu atribuții pe social o vreme, a adăugat: „Salariile lor sunt foarte mici, la nivelul minimului pe economie. Eu zic să supunem la vot amendamentul cu creșterea sumei la 15 lei. Polițiștii nu muncesc în condițiile în care muncește un civil. Munca pe care o prestează, orele suplimentare trebuie recompensate cumva”.

Viceprimarul Aurelia Simionică a explicat din punct de vedere bugetar: „Problema care se pune în ceea ce înseamnă cuantumul acestei solde de hrană are legătură directă cu bugetul local. De fapt, chiar așa sună și actul normativ în baza căruia noi, astăzi, constituim de principiu viitoarea prevedere bugetară, care va intra în vigoare la 1 ianuarie. Consiliile locale din bugetul local pot aproba. Deci nu este obligatoriu să acordăm. Din calculele momentului și prioritățile pe care le avem ca și cheltuieli din bugetul local la nivel de 2015, s-au făcut toate variantele și supozițiile și s-a luat în calcul doar suma de 10 lei pe zi”, a spus în ședință viceprimarul Simionică.

* 13 sau 15 lei? Nu: 10 lei

Gheorghe Deaconu a ținut să reamintească faptul că, la o primă variantă, propunerea a fost pentru 13 lei: ”De ce nu s-a păstrat măcar aceasta?”.

„S-au mai schimbat lucrurile între timp. Promisiunea pe care am făcut-o pentru rectificarea de buget rămâne publică și vom analiza la momentul respectiv. În condițiile în care constitui un astfel de drept, dacă nu poți să-l onorezi sunt niște repercusiuni. Și acest lucru am vrut să-l evităm la nivel de primărie. Suma pe care putem să o suportăm noi este de 10 lei pe zi. Cadrul legal spune că «se pot sau nu se pot acorda» și că «se pot acorda în sumă mai mică decât maximul prevăzut de lege». Pentru a lua în calcul tot ce ar însemna cheltuielile cu Poliția Locală pe 2015, le-am solicitat un buget. Dincolo de ceea ce înseamnă drepturi salariale sau de această soldă, dumnealor mai au și costuri de funcționare, școlarizare, uniforme și solicită chiar dotarea cu unul sau două automobile în cursul anului 2015, deoarece cele pe care le au în momentul de față sunt insuficiente pentru deplasare”, a mai declarat Aurelia Simionică.

Viceprimarul Dragoș Chitic a susținut, de asemenea, această sumă și a ținut să precizeze că „s-a ținut cont de faptul că vorbim de o normă de hrană. S-a făcut o oarecare echivalare cu un bon de masă pe care îl primesc angajații civili, adică 9,35 lei. De asta considerăm că 10 lei, în prima etapă, este o sumă rezonabilă”.

Amendamentul cu noua sumă de 15 lei a fost respins cu 13 voturi „împotrivă” și o abținere. Proiectul a trecut în forma propusă inițial. Deci polițiștii comunitari vor primi anul viitor 10 lei pe zi pentru hrană. Ar fi interesant de văzut cât au votat aceiași consilieri pentru îngrijirea zilnică a unui câine, tot comunitar desigur. După știința noastră, ar fi vorba de vreo 5.5 lei/zi.

Oana IOSUB-TOMA

Articolul precedentCOMUNICAT DE PRESĂ
Articolul următor5 proiecte retrase la Consiliul Local Piatra Neamț