Curtea Constituţională a României (CCR) a emis ieri, 20 martie, o decizie privind sesizarea referitoare la ordonanţa de urgenţă care permite posesorilor de carnet categoria B să conducă scutere. Președintele Klaus Iohannis a contestat această lege, în 2023, la CCR, însă judecătorii au respins sesizarea sa.
Conform deciziei CCR, legea va intra în vigoare, permiţând posesorilor de carnete de categoria B să conducă anumite tipuri de motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, puterea maximă de 11 kW şi un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, în categoria A1.
Ce a contestat Klaus Iohannis?
În iulie 2023, președintele a cerut reexaminarea acestui act normativ din mai multe motive, printre care plasarea greşită a intervenţiei legislative şi neclarităţile legii cu privire la modul în care se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică pentru conducătorii de vehicule.
În sesizarea sa, Iohannis a susţinut că legea introduce condiţii noi pentru posesorii de permise de categoria B, depăşind limitele cererii de reexaminare şi nerespectând jurisprudenţa CCR.
Parlamentul a adus amendamente la lege în procedura de reexaminare, stabilind durata experienţei necesare pentru posesorii de permise de categoria B. Aceste amendamente au fost făcute în ciuda opoziţiei preşedintelui.
Cu toate acestea, CCR a decis că legea este constituţională şi că amendamentele aduse de Parlament nu depăşesc limitele cererii de reexaminare.
Astfel, în urma deciziei CCR, posesorii de carnet categoria B pot conduce scutere conform prevederilor legale în vigoare.
Denisa Popa