0:00

Popasul Petru-Vodă, în pericol să se facă scrum, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPopasul Petru-Vodă, un cândva un complex turistic cunoscut, situat la ieşirea din localitatea Pipirig spre Târgu Neamţ, a fost la un pas de a se face scrum, duminică 6 decembrie. Un șofer, care a observat că arde anexa lipită de clădirea principală, a sunat imediat la 112.
„La locul indicat s-au deplasat 12 subofiţeri din cadrul Gărzii de Intervenţie Poiana Teiului cu două autospeciale de stins incendii şi o ambulanţă SMURD, constatând că ardea o anexă lipită de clădirea popasului, existând pericolul extinderii imediate către acoperişul construcţiei”, a declarat lt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. “Pompierii au protejat popasul şi au stins incendiul, după operaţiuni ce au durat o jumătate de oră. Au ars acoperişul anexei (centrală termică), pe o suprafaţă de 10 mp, lemnul de foc din interiorul acesteia (jumătate de metru cub) şi s-a degradat peretele popasului, pe o suprafaţă de 20 mp. Anunţarea imediată şi acţiunea rapidă a pompierilor a făcut ca pagubele să fie reduse la aproximativ 500 de lei, fiind salvate bunuri având valoarea de peste 200.000 de lei. Cauza probabilă a incendiului: jar căzut din sistemul de încălzire. La acţiune au participat şi pompierii voluntari din comuna Pipirig, cu o autospecială”.
Tot din cauza jarului căzut din sobă a luat foc, vineri seara, o casă din Trifeşti, iar o porţiune din acoperiş, bunurile din două camere şi tavanul din lemn aferent acestora au ars. Incendiul a fost stins de pompierii militari, ajutaţi de doi pompieri voluntari şi de doi localnici.
Pentru că inccendiile provocate de coşurile de fum necurăţate şi de jarul căzut din sobe s-au înmulţit în ultima perioadă, ISU Neamţ le reaminteşte cetăţenilor:
– se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate;
– depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de jumătate de metru faţă de sobele din teracotă sau cărămidă;
– în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70×50 cm;
– cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar.

C. MIRCEA

Articolul precedentConferința ”Nașterea Domnului și mărturisirea vie a credinței”
Articolul următorUnic bate Craiova şi e la trei puncte de locul de play-off
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.