0:00

Rolul pompierilor voluntari, care funcţionează pe lângă primăriile din judeţ fără a fi retribuiţi (doar şefii acestor structuri au statutul de angajaţi) a crescut de la an, la an, dar este, încă, loc de mai bine. Tocmai de aceea ISU Neamţ derulează campania „Vreau să fiu voluntar!”, care se desfăşoară, de altfel, la nivelul tuturor inspectoratelor din ţară, în ideea de a completa serviciile voluntare şi a le face mai eficiente.

Anul trecut, pompierii voluntari din Neamţ au participat la 962 de intervenţii, au salvat 4 persoane şi au contribuit la salvarea unor bunuri în valoare de peste 10 milioane de euro. Voluntarii au colaborat cu serviciile profesioniste la aproape jumătate din numărul intervenţiilor.

„Ca urmare a îndrumării pompierilor profesionişti în operaţionalizarea acestor servicii, voluntarii pot interveni într-un timp scurt la localizarea incendiilor sau diminuarea efectelor generate de unele situaţii de urgenţă, ceea ce în unele situaţii extreme poate reprezenta diferenţa dintre viaţă şi moarte”, se arată în comunicatul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. „ISU Neamţ promovează şi susţine activităţile de voluntariat şi oferă asistenţa tehnică necesară celor care doresc să facă parte dintr-un serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă. Şi anul acesta, ISU Neamţ derulează campania naţională «Vreau să fiu voluntar!», iniţiată de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în anul 2013. Cei care doresc să se alăture acestei campanii se pot adresa consiliilor locale în subordinea cărora sunt constituite serviciile voluntare de la localităţi. Aici, voluntarii vor beneficia de instruire practică şi teoretică, astfel încât comunitatea să se poată baza pe ei în momentele de cumpănă”.

În funcţie de posibilităţile primăriilor comunale, voluntarii pot primi bani pentru timpul efectiv de intervenţie şi pot beneficia de anumite drepturi conferite prin lege. Dar cea mai mare mulţumire a celor care aleg acest drum, din alte considerente decât cele materiale, sunt recunoştinţa unui bătrân neputincios scos din casa în flăcări şi mulţumirile unei femei căreia tocmai i-a fost salvat copilul. Abia atunci, voluntarii, oameni pe care, de altfel, îi ştie tot satul, devin importanţi şi respectaţi, un fel de eroi locali cărora ar trebui să li se alăture toţi cei care simt că le pasă de aproapele lor. (C. MIRCEA)

Articolul precedentCOMUNICAT DE PRESĂ
Articolul următorAzi la bancă un leu depui, mâine el va scoate pui! Sau nu!