0:00

Poliţistul Cănărău sare iar la şeful său, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* liderul SNAP este nemulţumit că IGPR i-a dat doar o atenţionare comisarului şef Dragoş Bălău

După o perioadă de concediu medical, liderul SNAP Neamţ, agentul Ioan Cănărău a revenit pe baricade şi s-a pus pe treabă. Pe baricadele luptei cu şeful Poliţiei Roman, singurul său scop în viaţă din ultima vreme.

Furios că IGPR i-a dat doar o atenţionare comisarului şef Dragoş Bălău, liderul Cănărău a “comis” un comunicat la mare artă, aşa cum numai un poliţist aflat în convalescenţă reuşeşte, şi l-a postat pe site-ul SNAP, să-l vadă tot poporul.

Marele “păcat” al şefului Poliţiei Roman are legătură cu o idee recentă a agenţilor-sindicalişti, care consideră că nu trebuie controlaţi în timpul serviciului decât de “anumiţi” ofiţeri, care, eventual, să-i şi sune înainte şi să-i anunţe că vin în verificare. Supărat, justificat, pentru că el însuşi a găsit poliţişti care umblau aiurea prin Roman sau îşi făceau cumpărăturile în timp ce ar fi trebuit să patruleze în zone clar stabilite, Dragoş Bălău a dat o dispoziţie în care a scris, negru pe alb, cine are drept de control asupra agenţilor de poliţie.

Şi a trecut în documentul respectiv inclusiv conducerea Poliţiei Neamţ, nedându-şi seama că o minte ascuţită precum bisturiul ar putea interpreta – strict juridic – că de fapt el a dat un ordin superiorilor. Evident a fost reclamat la IGPR şi a primit “doar o atenţionare”, în loc să fie cel puţin decapitat în faţa sindicatului. Asemenea “nedreptate” l-a făcut pe liderul Cănărău să se răsucească în somn şi să se deştepte cu furnicături în degete. Nu ştim  sigur dacă a pus mâna direct pe tastatură – umblă vorba că altcineva i-ar scrie comunicatele – sau pe telefon, după principiul “sună un prieten priceput”, dar cert este că, în ziua de graţie 25 februarie a anului 2014, a răsărit pe site-ul SNAP “creaţia” cu pricina, din care spicuim:

“Ofiţerul a hotărât de la sine putere cum trebuie efectuat controlul dispozitivului de siguranţă de către conducerea IPJ Neamţ şi şefii serviciilor din această instituţie elaborând dispoziţia mai sus menţionată a cărei revizuire a cerut-o sindicatul nostru.(…) Din dorinţa, probabil, de a diminua fenomenul infracţional domnul comisar şef a dispus că anumiţi ofiţeri de poliţie pot folosi orice ţinută şi maşinile personale sau cele deţinute cu orice titlu, în interes de serviciu dar nu pentru efectuarea unor pânde sau acţiuni care să ducă la prinderea unor infractori periculoşi ci pentru a controla dispozitivele de siguranţă, chiar şi din timpul liber, deşi dispoziţiile legale în vigoare reglementează foarte clar modalitatea de control”.

Având în vedere că Ioan Cănărău însuşi a fost prins de câteva ori că a părăsit dispozitivul în favoarea unor “misiuni periculoase” prin supermarketuri, şi a încasat sancţiuni disciplinare pentru asemenea “merite” de serviciu, mai că-i înţelegem supărarea. Ceea ce nu înţelegem este tocana pe care o face în ultima parte a comunicatului, în care se întoarce la un alt “inamic” de-al său, şeful Secţiei de poliţie rurală Săbăoani, alt “zbir” în viaţă pus pe decimat agenţii.

“Vorbim despre cazul unui poliţist care a fost transportat de urgenţă la spital şi internat în ciuda faptului că îi ceruse şefului de secţie să-i permită deplasarea la spital. Atenţie stimaţi colegi, dacă nu aduceţi de acasă, hârtie, tuş,etc, dacă nu munciţi forţat, bolnavi şi extenuaţi, veţi primi sancţiuni pentru neîntocmirea tipizatelor folosite la îndeplinirea sarcinilor de serviciu şi la cotarea pe o poziţie înaltă a şefilor dumneavoastră, de altfel buni manageri şi gospodari, la bilanţurile periodice”. 

Poliţistul “transportat de urgenţă la spital”, este de fapt o poliţistă de la Săbăoani, care nu a răspuns unui apel la 112. Femeia a motivat că i s-a făcut rău şi nu a fost capabilă să execute misiunea. I-o fi fost rău tare dacă nici măcar n-a fost în stare să anunţe vreun coleg, să se ducă el “în slujba cetăţeanului”. Mai ales că este de presupus că nici omul care a sunat la 112 nu se simţea prea bine.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentȘedință ordinară la Consiliul Local Piatra Neamț
Articolul următorÎntâlnire cu dublu scop la SANITAS