* “O să vină un ofiţer să ia banii pentru expertiză”, este replica folosită de escroci
Pensionarii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a deschide uşa unui necunoscut, chiar dacă se prezintă drept poliţist. De altfel, escrocii au avut mare succes cu vâstnicii, atât cu metodele “Accidentul” şi “Concursul”, cât şi cu furturile din locuinţe comise de aşa-zişi cititori de contoare sau specialişti în deratizare. Era de aşteptat ca metodele să se diversifice şi să se îmbunătăţească, iar ultima va avea priză pentru că presupune implicarea poliţiei.
Totul începe cu un apel pe telefonul fix, victimă fiind un bătrân care a abia a primit pensia. Escrocul de la capăt firului îl înştiinţează pe pensionar că există o anchetă în lucru, pe motiv că poştaşul ar fi dat bani falşi în acea zonă sau localitate. Totodată omul este informat că, în scurt timp îi va bate un ofiţer la uşă, care trebuie să ridice banii pentru expertiză şi, dacă nu sunt falşi, a doua zi îi va aduce înapoi. Evident, totul este un scenariu, “ofiţerul” care bate la uşile bătrânilor este un escroc, iar aşa-zisul proces verbal de ridicare a banilor pentru expertiză este o hârtie fără nicio valoare.
În Neamţ nu au fost reclamate, încă, astfel de înşelăciuni, după cum a precizat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ, dar în restul ţării deja au fost victime. Poliţiştii îi sfătuiesc pe pensionari să nu creadă astfel de poveşti, să nu deschidă uşa oricui – mai ales că oamenii legii se legitimează de obicei, şi să nu dea bani sau obiecte de valoare unor necunoscuţi. Cei care vor să ajute la prinderea acestor escroci pot accepta o întâlnire cu “avocatul” care vine după bani (“Accidentul”) sau cu “poliţistul” care trebuie să ridice pensia pentru expertiză, iar între timp să sune la 112 şi să anunţe adevăraţii poliţişti care-i pot prinde pe infractori în flagrant. (C. MIRCEA)