Ultimele două zile din septembrie au fost dedicate prevenirii consumului de droguri şi a victimizării prin internet, în cadrul acţiunilor organizate de poliţiştii de prevenire. Luni, în sala de festivități a Liceului Tehnologic Administrativ-Economic, s-au adunat elevii din cele 10 clase de-a IX-a şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Agenţiei Naţionale Antidrog, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ şi IPJ Neamţ şi au discutat despre prevenirea delincvenței juvenile, prevenirea traficului de persoane, prevenirea consumului de droguri și substanțelor halucinogene care au consecințe grave asupra minorilor și tinerilor. După dezbaterile libere, elevii au primit pliante și broșuri cu recomandări preventive pe fiecare temă discutată.
Activitatea din ziua de 30 septembrie s-a desfăşurat la Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ şi a fost dedicată prevenirii victimizării minorilor prin intermediul mediului online. Polițiștii de prevenire în colaborare cu specialiști din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Neamț – ISJ Neamț, au discutat cu 100 de elevi despre riscurilor internetului, dar şi despre modalităţile concrete de evitare a lor.
“Sub sloganul «Internetul prieten sau dușman», polițiștii de prevenire au prezentat un material power-point privind riscurile la care pot fi expuși elevii atunci când utilizează internetul și recomandări utile pentru a nu deveni victime ale mediului on-line”, se arată în comunicatul Poliţiei Neamţ. “Copiii au vizionat filme de scurt metraj cu posibile situații în care din cauza nerespectării regulilor utilizării internetului «au căzut în plasa» persoanelor rău intenționate”.
Elevii au fost sfătuiţi să-şi protejeze datele personale, parolele şi orice informaţii despre ei şi despre familiile lor, să evite întâlnirile cu persoanele pe care le-au cunoscut pe internet, să selecteze atent fotografiile pe care aleg să le posteze pe site-urile de socializare şi să respingă “prietenii” agresivi din mediul online. (C. MIRCEA)