La data de 6 iunie, în jurul orei 17:00, o femeie de 76 de ani, din Bodești, a sesizat poliția că a fost victima unei înșelăciuni comise prin metoda „accidentul”, prin care a fost prejudiciată cu suma de 10.000 de lei.
Potrivit polițiștilor din Secția Rurală Gârcina și Poliția municipiului Piatra-Neamț, doi indivizi – două femei de 22 și 35 de ani din Piatra-Neamț – au fost identificate, conduse la audieri și ulterior reținute pentru 24 de ore, fiind cercetate sub acuzația de înșelăciune. Prejudiciul cauzat victimei a fost recuperat în proporție de peste 90%.
Ce este metoda „accidentul” și cum acționează escrocii?
Infractorii folosesc această metodă prin care sună la telefon victimele, de obicei persoane în vârstă, și le anunță că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier grav. Apoi cer urgent o sumă de bani, pretinzând că sunt necesari pentru intervenții medicale, ajutor autorităților sau alte facilități, astfel încât să „ajute” presupusa rudă.
Atenție! Poliția Română atrage atenția asupra riscurilor majore de a deveni victimă a unei astfel de înșelăciuni și oferă următoarele recomandări esențiale:
- Nu dați curs cererilor de bani făcute în această manieră și nu trimiteți bani niciodată pe baza unor astfel de apeluri.
- Solicitați detalii precise despre locul unde ar fi internată ruda și contactați direct spitalul, poliția sau parchetul pentru verificări.
- Întrerupeți convorbirea cu apelantul necunoscut și sunați imediat acea rudă sau persoane apropiate pentru a verifica adevărul.
- Nu vă bazați pe relatările emoționale ale necunoscuților, care adesea folosesc această stare pentru a vă presa.
- Nu acceptați întâlniri directe cu persoanele care vă cer bani fără confirmarea poliției.
- Rețineți că autoritățile nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicați în accidente.
- Anunțați poliția imediat la 112 dacă primiți astfel de telefoane.
Pentru protecția vârstnicilor, poliția recomandă implicarea familiei în informarea și sprijinirea acestora, astfel încât să nu devină victime ale acestor metode frauduloase.
Polițiștii continuă cercetările pentru prevenirea și combaterea înșelăciunilor prin această metodă și recomandă vigilență maximă.