Furturile şi faptele antisociale săvârşite de infractorii voiajori prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită, generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătoresc din loc în loc, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe”, avertizează polițiștii.

Infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă, sub diverse pretexte, culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare.

Potrivit IPJ Botoșani, un astfel de ”echipaj” a fost depistat de polițiștii din Flămânzi, pe 7 ianuarie. Ei au oprit un autoturism pe E58, în zona localității Buda (comuna Coșula), iar în vehicul se aflau ”trei persoane de etnie rromă, din judeţul Ialomiţa, despre care exista suspiciunea că săvârşesc infracţiuni de furt. Conducatorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 725 de lei, conform OUG 195/2002”.

Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori le recomandăm cetăţenilor:

  • să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.
  • să nu dea curs unor oferte constând în vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu (tigăi, covoare, perdele). Acestea sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din imobil
  • nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.

În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!”, transmite IPJ Botoșani. (ZCH News)

 

 

      

Articolul precedentTânăr de 17 ani cu arsuri pe o treime din corp, după ce i-a explodat televizorul
Articolul următorO tânără care a băut de Sf. Ioan a intrat cu mașina într-un gard
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.