0:00

* “Liderul dezinformează şi strică imaginea instituţiei”, susţine comisarul şef Paul Tablan

Un nou scandal în curtea Poliţiei Neamţ, iscat de liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, a “răsărit”, printr-un comunicat postat atât pe site-ul vechi de la Bucureşti, cât şi pe unul nou, înfiinţat vineri 12 decembrie de agentul Ioan Cănărău. Povestea celor doua site-uri este absolut interesantă şi merită câteva detalii.

Revenind, însă, la problema care a iscat un nou atac furibund asupra şefului Secţiei de Poliţie Rurală Săbăoani, trebuie să precizăm că la unul din posturile de poliţie din subordinea secţiei lucrează doi agenţi, un domn şi o doamnă, care folosesc o veşnică scuză când sunt întrebaţi de ce nu şi-au făcut treaba: nu am ştiut! Amândoi au dat testări, inclusiv pe calculator, amândoi au fost evaluaţi, dar când nu vor să facă ceva spun că nu se pricep. Condiţii în care, şeful de secţie comisarul şef Constantin Ursu le-a deschis nişte cercetări disciplinare. Toate au fost instrumentate de poliţişti din alte structuri, tocmai pentru a nu exista discuţii cu privire la obiectivitate. Rezultatul a fost că Iulian Enache a încasat vreo 5-6 sancţiuni, iar Mariana Plugariu vreo 2-3. Ultimele – diminuarea salariului în cazul domnului şi mustrare scrisă în cazul doamnei, au fost contestate la IGPR şi respinse amândouă. După care, poliţistul, care este membru SNAP a făcut acţiune în instanţă. Şi a prins exact perioada în care Curtea Constituţională a decis că procedura de cercetare disciplinară nu este întru totul constituţională. Prin urmare, instanţa i-a admis cererea, dar nu pentru că nu ar fi meritat sancţiunea.

Cum a prezentat SNAP acest lucru: “Ce se întâmplă când ursu’, Cms. şef Ursu, îşi arată muşchii conturaţi nu încercând să prindă hoţi, ci transpirând în demenţialele tentative de a îndepărta din sistem poliţiştii care au decis să expună public abuzurile dumnealui? Se alege cu două cercetări penale! Stimabilul ofiţer s-a folosit de muniţia pusă la dispoziţie de legislaţia proastă în domeniul cercetării disciplinare a poliţiştilor şi a pornit un război crunt cu agenţii de poliţie din subordinea sa, pe picior de inegalitate şi cu încălcări grave ale legii. (…) Instanţa a făcut dreptate şi a anulat dispoziţia de sancţionare concluzionând că e vina inspectoratului de poliţie că nu a asigurat agenţilor condiţiile necesare îndeplinirii sarcinilor trasate, inclusiv participarea acestora la cursuri de specializare în domeniul IT.
Cum spuneam, în al 12-lea ceas, IPJ Neamţ a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman pentru săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei prin aceea că pe parcursul cercetărilor prealabile s-au folosit mijloace de probă, declaraţii, rezoluţii, etc, din dosare penale aflate spre soluţionare la parchetul menţionat, puse la dispoziţia ofiţerului desemnat cu cercetarea prealabilă de însuşi domnul Cms. Şef Ursu C. cu încălcarea legii. (…) De ce ne mai miră că ofiţerii de poliţie, şeful secţiei rurale şi ofiţerul desemnat cu cercetarea prealabilă, şef de secţie la rândul lui şi fost agent de poliţie, mai sunt încă în functii?
Sperăm ca parchetul să dea soluţiile legale şi aceşti proprietari de sclavi, cum se cred ei, să-şi primeasca bine meritatele pedepse şi să ajungă să conducă eventual o turmă de oi sau un cârd de gâşte”.

“Nu suntem nici instituţie de asistenţă socială, nici instituţie de învăţământ!”

Pe lângă faptul că Poliţia Neamţ n-a sesizat niciun parchet şi povestea din comunicat e presărată cu minciuni (Mariana Plugariu nici n-a făcut acţiune în instanţă), un asemenea demers al unei organizaţii sindicale totuşi, chiar dacă are puţini membri, a deranjat conducerea inspectoratului. “Eu întotdeauna am fost adept al principiului că nemunca trebuie sancţionată”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. “Nu suntem nici instituţie de asistenţă socială, nici instituţie de învăţământ! Te ajut, te îndrum, îşi arăt o dată, de două ori, de cinci ori, dar dacă văd că nu vrei n-am cum să muncesc eu în locul tău. Normal că trecem la sancţiuni. Sute poate mii de poliţişti din ţara asta au fost sancţionaţi păe procedurile care erau. Că acuim le-a sistat Curtea Constituţională, foarte bine, respectîm decizia, se vor face alte reguli şi le vom respecta şi pe acelea. Dar de aici şi până la a răstălmăci lucrurile e cale lungă. Acest lider de sindicat nu face decât să dezinformeze şi să strice imaginea instituţiei. Lipsurile care sunt la Neamţ sunt peste tot în ţară. Ce-ar fi dacă toţi am sta degeaba şi ne-am plânge că nu avem, nu putem sau nu ştim?”.

Site-ul de la Neamţ s-a născut din greaţă

Site-ul SNAP Neamţ a apărut după ce Ioan Cănărău a început să protesteze împotriva şefilor propriului sindicat de la Bucureşti, unde deţine funcţia de vicepreşedinte. În comunicatul postat doar câteva ore şi şters imediat, liderul nemţean anunţa poporul: “Buna ziua stimaţi colegi ! Sunt Cănărău Ioan, vicepreşedinte SNAP!
Administrez de câţiva ani aceasta pagina de facebook, https://www.facebook.com/snap.romania (pe care preşedintele SNAP doreşte să o închidă) şi cred ca v-aţi obişnuit cu modul sincer şi corect în care aţi fost informat despre toate demersurile şi realizarile sindicatului! La fel voi face şi acum, pentru că trebuie să fiţi la curent cu absolut tot ce se întâmplă în această organizaţie. De ceva vreme, preşedintele SNAP ROMANIA s-a transformat într-un mic dictator şi spune că sindicatul îi aparţine pentru că el l-a înfiinţat. Dezămageşte prin comportamentul său obedient faţă de conducerea MAI pe toţi liderii birourilor teritoriale cât şi pe cei ai sinicatelor din FSDPR.
Nu mai este persoana pe care am cunoscut-o acum câţiva ani, când am decis să urmez visul SNAP! Cum am zis s-a transformat într-un patron care crede că liderii lucrează pentru el! A trebuit să-i amintesc că am fost ales vicepreşedinte de poliţişti, nu am fost numit de nimeni! (..) Pentru că deţin aceste informaţii şi pentru că în cadrul unei şedinţe BEC i-am spus aproape toate cuvintele scrise aici, Surugiu Iulian a spus că sunt un “gunoi” şi că va cere Consiliului Director să fiu dat afară din sindicat.  (…) Nu plec eu dintr-un sindicat în care am investit foarte mult timp, sănătate şi încredere, atunci când vrea preşedintele! (…) Să ne scutească de faze de astea! Sincer, că-mi provoacă greaţă! (…) Ba chiar a făcut o altă pagina de facebook deşi, acum câţiva ani s-a decis înfiinţarea acestea ca singura cale de comunicare cu mediul online. Voi decideţi unde credeţi că veţi găsii informaţiile corecte!”.

Aşadar s-a rupt lanţul de iubire între sindicatul mamă şi puii din teritoriu. Deşi, faptul că a fost şters comunicatul şi în locul lui a apărut atacul la adresa comisarului şef Ursu arată că cei doi lideri s-au străduit să facă un nod. Acum să vedem cât o ţine!

Cristina MIRCEA

Articolul precedentING își schimbă fața
Articolul următorUnic cere rejucarea meciului de la Lugoj