apaserv

*Doljești preferă să ia apă de la Iași, decât să mai aibă relații cu Apa Serv

* Timișești se pregătește să facă la fel

* deputatul Ioan Munteanu spune că asta oricum se prefigura, de multă vreme, pentru că Apa Serv nu este interesată de consumatorii mici

Politica Apa Serv Neamț – cheltuieli mari nejustificate, angajarea de personal pe pile și în familie, un preț mare la apă pentru a acoperi găurile – începe să dea roadele scontate. Primarul comunei Doljești, consiliul local și cetățenii au hotărât să renunțe la o companie care, cu indolență, a tergiversat încheierea unei înțelegeri ferme și au hotărât să încheie contract cu societatea Apa Vital Iași. Principalul argument, prețul mai mic cu 1,32 lei față de prețul Apa Serv! Hotărârea celor de la Doljești poate deschide cutia Pandorei pentru o parte din clienții Apa Serv. Următoarea comună, care va încheia contract cu ieșenii, va fi, se pare, Timișești, locul unde există începutul rețelei celor de Iași.

Apă mai ieftină de la Iași

Conducta de la Timișești este realizată prin 2002-2003, pe vremea când deputatul Ioan Munteanu era consilier în Ministerul Administrației Publice și mai apoi prefect, iar actualul primar al Iașului Gheorghe Nichita era director general al Regiei Autonome Județene de Apă și Canal (RAJAC) Iași. Romanul, condus pe acea vreme de Dan Cărpușor, era direct interesat de a realiza o conductă de apă care să vină de la Iași – via Timișești – până la captarea de la Pildești, astfel încât să poată asigura apă non-stop orașului. Mulți ani nu s-a mai discutat despre investiție, deoarece mai toate autoritățile care s-au perindat la conducerile instituțiilor au considerat că apa cumpărată din Iași ar fi mai scumpă decât cea de la Neamț. Investiția s-a blocat, de ea bucurându-se constructorii care și-au luat banii și… Apa Serv, care lua apă de la Iași și o revindea, la prețul ei, clienților din zonă.

În ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută, la Doljești, a fost promovată o hotărâre, conform căreia comuna va putea încheia contract cu Apa Vital. ”Din martie, de când sunt primar, tot purtăm negocieri cu Apa Serv. Cei de la Apa Vital ne-au propus un contract, unde serviciile sunt  mai ieftine per total cu 1,32 lei față de cele de la Apa Serv. Oricum, conducta de la Timișești trecea prin comună și erau familii abonate, doar că plăteam la Apa Serv, chiar dacă luam apă de la Iași. Acum, întreaga comună va fi racordată, pe cheltuiala celor de la Apa Vital, la rețeaua de la Iași și vom plăti tot la ei. Am discutat și cu cei de la Apa Serv și au fost de acord, urmând ca Apa Vital să preia toate contractele existente”, a declarat primarul comunei Doljești, Iosif Șoican.

Deputatul Ioan Munteanu, în al cărui colegiu se află comuna Doljești, spune că a fost impresionat plăcut de decizia luată de a se renunța la serviciile Apa Serv în favoarea unui tarif  mai mic pentru cetățenii comunei.”Doljești este deschizător de drumuri. Acest nou contract va oferi un preț mai mic și siguranța calității apei. De un an și jumătate ne chinuiam ca Apa Serv să preia comuna. Dar, se pare că Apa Serv nu este interesată de consumatorii mici. Nu știu dacă mai sunt și alte localități interesate să ia apă de la Iași, dar nu văd de ce nu”, a precizat deputatul Munteanu.

De la 1 iulie 2013, apa potabilă de la Apa Vital costă, cu tot cu TVA, 3,97 lei, în timp ce canalizarea costă în total 2,89 lei pe metru cub. Tot de la această dată, tariful perceput de Apa Serv pentru apa potabilă este de 4,41 lei pe metru cub, în timp ce tariful pentru canalizare este de 3,77 lei pe metru cub.

 Ziarul „Ceahlăul” a semnalat interesul conducerii Apa Vital Iași pentru Apa Serv Neamț. Directorul general Ion Toma, directorul tehnic Mihail Doruș și Neculai Luca, șeful serviciului  exploatare, și-au depus dosare pentru a intra în Consiliul de Administrație de la Apa Serv. Interesul lor este vizibil acum, după cum și interesul unei înțelegeri între cele două conduceri pe gestionarea fondurilor europene și pe mutarea scandalului de pe echipa Ivanov- Dughir în alt palier este și mai vizibil.

Claudia MATEI

Valentin BĂLĂNESCU