pietricica turism

pistol 02Poliţia Română anunţă că, de la data de 15 ianuarie, vor intra în vigoare modificările legislative la regimul armelor și munițiilor, potrivit unui comunicat de presă.

Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocrației și sporirea protecției integrității corporale a persoanelor.

“La data de 15 decembrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 929, Legea nr. 319/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor. Actul normativ începe să producă efecte juridice la o lună de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv la data de 15 ianuarie 2016. Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației, concomitent cu sporirea protecției ordinii publice, a siguranței naționale și protejarea vieții și integrității corporale a persoanelor. De asemenea, actul normativ reglementează unele segmente importante în relația angajat-angajator în legătură cu instructorii în poligonul de tragere. Sunt acordate competențe societăților comerciale autorizate pentru producerea de arme aflate în subordonarea sau coordonarea companiilor naționale, constituite în baza unor acte normative pentru efectuarea operațiunilor cu arme”, se precizează în comunicat.

pistolLegea prezintă mai multe elemente de noutate, acestea referindu-se la:

  • Stabilirea cantității maxime de muniție pe care titularii dreptului de deținere, respectiv de port și folosire a armelor letale o pot deține;
  • Colecționarii de arme letale sau neletale, cu destinația colecție, pot deține aceste arme fără muniția aferentă;
  • Conform noilor reglementări, au fost implementate atât procedura informării persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilității permisului de armă, cât și procedura prelungirii valabilității permisului de armă, procedura dezactivării armelor si procedura de trimitere la examinarea psihologică și/sau medicală a deținătorilor de arme, cu privire la care se constată faptul că există indicii comportamentale temeinice ce reclamă necesitatea examinării de specialitate.
  • A fost instituită obligația unităților medicale și psihologice de a ține evidența și de a comunica în termen de 5 zile Inspectoratului General al Poliției Române rezultatul examinărilor în urma cărora au fost emise recomandări de reexaminare sau avize de inaptitudine.
  • În cadrul Legii nr. 319/2015 a fost reglementată perioadă și condițiile în care persoanele fizice având calitatea de instructor în poligonul de tragere pot desfășura legal această activitate.
  • Noua reglementare face referire la procedura acordării certificatelor de dezactivare, precum și a certificatelor de transformare a armelor de foc în arme de recuzită.
  • A fost reglementată și procedura avizării personalului abilitat să poarte arme de serviciu.
  • Pe linia armelor folosite la vânătoare, noile reglementări legislative fac referire expresă la caracteristicile tehnice ale armelor semiautomate destinate a fi folosite pentru vânătoare. (ZCH NEWS)