0:00

Mai multe tentative de fraude online, prin care oamenilor li se cereau bani cu titlu de amendă, pentru a nu fi cercetați penal sau chiar arestați pentru fapte reprobabile, au fost înregistrate în ultima perioadă. Poliția Română avertizează că este vorba de țepe și vine cu recomandări pentru a nu cădea în plasa escrocilor. Instituția a fost sesizată referitor existența unor emailuri, în care necunoscuți și-ar fi atribuit identitatea unor persoane cu funcții de conducere din cadrul structurilor de aplicare a legii Europol, Interpol, F.B.I sau Poliția Română.

“În aceste cazuri, victimele ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acțiuni cu un caracter sexual explicit, săvârșite de minori. Persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, sub sancțiunea demarării unei proceduri judiciare și emiterii unui mandat de arestare preventivă pe numele destinatarului emailului“, anunță Poliția Română.

Poliția folosită în tentative de fraudă online, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută sub denumirea „government impersonation scams” (escrocherii ce presupun uzurparea unei calități oficiale), instituțiile de aplicare a legii la nivel internațional au transmis mai multe mesaje publice de informare a populației pe care le puteți citi aici, aici și aici.

În situația în care primiți astfel de email-uri nesolicitate, Poliția recomandă să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online pe portalul de petiții al Poliției Române, selectând unitatea teritorială de poliție, pe raza căreia domiciliați. Nu comunicați date personale ori financiare către persoane necunoscute care vă contactează în mediul online și nu deschideți fișiere primite de la persoane necunoscute.

(G.M)

Articolul precedentVânători-Neamț: Premii în bani pentru elevi cu performanțe deosebite la competiții școlare naționale și internaționale
Articolul următorPNRR – Febra mobilităţii a cuprins Neamţul: cereri de peste 10 milioane de euro!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.