0:00

Poliția avertizează asupra pericolelor internetului, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUtilizarea internetului prezintă și anumite pericole, potențiale riscuri pe care oricine este bine să le conștientizeze și să se ferească de ele, avertizează Poliția Română cu ocazia Zilei Europene a Siguranței pe Internet, care se sărbătorește la data de 10 februarie, România participând din 2008 la programul European de siguranță online pentru copii.

Domeniul prevenirii infracționalității online și a siguranței pe internet reprezintă o preocupare constantă a Poliției Române. Problemele semnalate cel mai des vizează hărțuirea și abuzul pe internet sub toate formele sale — agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale, infectarea calculatorului cu viruși, dependența de calculator”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) remis marți, 10 februarie, AGERPRES.

Hărțuirea, cunoscută drept cyberbullying, atunci când are loc pe internet, implică folosirea tehnologiilor informației și comunicațiilor, cum ar fi e-mailul, telefoanele mobile, site-urile defăimătoare, blogurile etc., cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat și ostil, un individ sau un grup de indivizi.

„Utilizarea în siguranță și responsabilă a internetului de copii depinde în mare măsură de gradul de implicare a părinților, de modul în care aceștia stabilesc un dialog și o comunicare deschisă privind dificultățile întâlnite pe internet. Copiii au nevoie, în primul rând, de îndrumare și confirmare din partea părinților că activitățile lor online sunt sigure și utile în educația lor”, se arată în comunicat.

Poliția Română a derulat campania de prevenire a pornografiei infantile pe internet „Tu cui dai accept?”, care a urmărit informarea elevilor din ciclul gimnazial, cu vârste între 11 și 15 ani, și conștientizarea publicului cu privire la modalitățile concrete de evitare a victimizării copiilor prin internet.

Totodată, polițiștii de prevenire a criminalității organizează permanent sesiuni de informare în școli, la care participă elevi și cadre didactice. În cadrul acestora, polițiștii susțin teme ce vizează prevenirea victimizării prin intermediul internetului și familiarizarea tinerilor cu realitățile online și cu modalitățile de protecție a minorilor.

„Nu oferi persoanelor întâlnite pe internet informații personale despre tine sau familia ta; nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane, dacă le comunici această parolă acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise. Dacă vrei să te întâlnești cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe internet, anunță-ți părinții anterior; oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins că sunt pe internet și astfel poți deveni victimă traficului de persoane și a altor întâmplări tragice”, se numără printre sfaturile oferite copiilor de către polițiști.

În ceea ce privește părinții, aceștia sunt sfătuiți să supravegheze activitatea copilului pe internet, să așeze computerul conectat la internet într-o zonă deschisă, de unde copilul poate fi ușor supravegheat, să instaleze instrumente de filtrare a accesului la internet, ca măsuri suplimentare de supraveghere, și să-și educe copilul cu privire la autoprotecția în mediul virtual.

Articolul precedentBACĂU: Percheziţii la hoţi din locuinţe
Articolul următorNEAMŢ: Arcadie Răileanu, pe simezele Bibliotecii „Kirileanu”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.