0:00

Liberalii nemţeni spun că vor analiza cu mare atenţie ce s-a întâmplat astăzi la şedinţele de constituire a Consiliului Local Piatra Neamţ şi a Consiliului Judeţean Neamţ şi că, în funcţie de rezultatul analizei, vor sesiza organele competente.

PNL reacţionează după votul de la judeţ: „Nu suntem o echipă de oi!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Ştiţi faptul că, în Consiliul Local, de fiecare dată am ţinut să respectăm legea. Este o precizare foarte clară în ceea ce priveşte votul secret. Astăzi am transmis acest mesaj. Chiar dacă primul vot exprimat din unul din consilierii PSD a fost arătat, după aceea, prin vocea consilierilor PNL s-a respectat această regulă. Se întâmplă lucruri năucitoare. Am citit că s-au folosit pixuri verzi. Este un autodenunţ şi, văzând aceste lucruri, este evident că PNL va sesiza instituţiile statului responsabile. Cetăţenii care ne-au dat votul îşi doresc să respectăm legea. Ceea ce am văzut la Consiliul Local depăşeşte orice capacitate de înţelegere. Nu am crezut că, în 2016, cineva mai poate să le impună colegilor votul la vedere”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Despre situaţia de la Consiliul Judeţean, unde liberalii au ales să părăsească sala după ce cinci dintre ei apucaseră deja să voteze preşedintele de CJ, a vorbit şi Florin Hopşa: „Astăzi, democraţia a fost puternic zdruncinată. Mă refer la nerespectarea legii. Legea 215 spune foarte clar că preşedintele şi vicepreşedinţii se aleg prin vot secret, lucru care nu s-a întâmplat astăzi”.

Mai multe detalii a oferit avocata Monica Anton, fost consilier local şi nou aleasă consilier judeţean la Neamţ: „Astăzi, s-a dovedit că democraţia este un deziderat doar pentru cei care nu o respectă. Eu sunt un practicant al Dreptului şi cunosc toate detaliile legii. Am considerat că intervenţia mea va fi utilă, fără să avem cunoştinţă că se pregăteşte fraudarea votului. Ce mi-a produs un puternic sentiment de îngrijorare e că la şedinţă au fost prezente doamnele prefect şi doamna secretar al judeţului. Sunt persoane apolitice, care trebuie să asigure respectarea legii. Votul, prin Constituţie, este garantat ca fiind secret. Raţiunea pentru care votul este considerat secret este aceea de a-ţi exprima opinia fără ca identitatea să-ţi fie divulgată pentru a nu suferi repercusiuni după aceea. Orice divulgare a opţiunii de vot constituie o fraudă, la fel cum e şi determinarea unei persoane de a vota într-un anume fel”.

Monica Anton a continuat cu acuzaţii grave aduse prefectului de Neamţ, Niculina Dobrilă, şi secretarului judeţului Neamţ, Daniela Soroceanu: „Doamna prefect a avut o stare de pasivitate, deşi, prin lege, avea obligaţia să oprească votul şi să dispună reluarea votării. Ce m-a şocat a fost că nu cunoştea legea, spunând că noi, consilierii, suntem suverani odată jurământul depus. Consiliul este legal constituit abia când sunt aleşi preşedintele şi vicepreşedinţii. Doamna secretar a tratat cu extrem de multă ignoranţă insistenţele noastre. Eu sper că legea se va aplica, totuşi, că doamna prefect va şti să-şi respecte prerogativele. Să nu semneze pentru legalitate. Hotărârea de Consiliu Judeţean adoptată printr-o fraudă, dacă va fi validată prin semnătură, vom face plângere penală împotriva prefecturii şi a secretarului judeţului pentru că au asistat la o infracţiune”.

Liberalii au spus că există posibilitatea, după ce vor termina analiza situaţiei votului de azi din cele două şedinţe de constituire, de a sesiza şi în Contencios Administrativ încălcarea legii. „Doamna prefect ar trebui să demisioneze sau să fie demisă de organele competente. Noi nu ne-am făcut părtaşi la ilegalitate şi am părăsit sala. Considerăm că preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi nu sunt legal aleşi”, a adăugat Monica Anton.

Despre votul de azi a vorbit şi Vlad Marcoci: „Democraţia a fost puternic tamponată astăzi. Este o atitudine periculoasă, care nu-i onorează şi pe care cred că au timp să şi-o schimbe, iar organele statului să aplice legea. În Austria a fost invalidat un scrutin prezidenţial. Democraţia şi legile nu sunt facultative. Nu suntem o echipă de oi, ci de oameni determinaţi”.

Andreea AMARIEI

Articolul precedentConsiliul Judeţean Neamţ – constituit legal, dar cu scandal. Ionel Arsene – preşedinte
Articolul următorFosta directoare de bancă din Neamț – 3 ani de închisoare cu suspendare
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.