Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu președintele SUA, Donald Trump, care a avut loc pe 20 august, își arată deja primele rezultate: companii americane anunță că au în proiect investiții de peste 10 miliarde de dolari în România.
Consiliul de Afaceri Americano-Român (AMRO), o organizație non-profit cu sediul la Washignton, care reprezintă companii din Fortune 500 care fac afaceri în România, a comunicat după întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu președintele Donald Trump că sprijinul Statelor Unite pentru țara noastră va avea un efect pozitiv pentru economia românească, în condițiile în care ”companiile americane au peste 10 miliarde de dolari în proiecte potențiale noi în România”.
”Așa cum au susținut și în declarația comună, cei doi președinți de stat acționează împreună, ca prieteni și aliați, pentru a avansa parteneriatul strategic durabil dintre România și Statele Unite. Împreună, cele două două state au depus eforturi pentru modernizarea forțelor noastre armate și pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO cu privire la partajarea echitabilă a responsabilităților. Un alt aspect extrem de important care a rezultat din întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu președintele Donald Trump este recunoașterea faptului că securitatea energetică este securitate națională și s-a reiterat opoziția ambelor state față de proiectele care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic de Rusia. Nu în ultimul rând, o componentă deosebită a discuțiilor de la Casa Albă au constituit-o schimburile comerciale dintre România și Statele Unite, care au înregistrat o creștere substanțială și se bazează pe interesul comun în crearea unui climat investițiobnal care să ofere transparență, predictibilitate și stabilitate”, susține Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț, ca argument în plus pentru sprijinul total anunțat de Partidul Național Liberal pentru Klaus Iohannis.
În opinia liberalilor, România are nevoie, în acest moment, de siguranță și stabilitate mai mult decât orice, iar partenerii și aliații externi, în general – Statele Unite, în special – reprezintă atuul crucial pentru țara noastră și viitorul său. Iar Klaus Iohannis este, după părerea celor din PNL, garanția stabilității.
”Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: prestigiul și credibilitatea președintelui Iohannis au păstrat multe investiții strategice în România, care au fost puse în pericol de măsurile haotice și ostile ale guvernării PSD-ALDE, iar garanția pe care o reprezintă președintele Romaniei pentru stabilitatea investițiilor, iată, aduce proiecte noi importante în economia românească. Promovarea și garantarea investițiilor private reprezintă cel mai important pilon pentru o dezvoltare economică sănătoasă, într-o Românie normală, care poate să ducă la creșterea numărului de locuri de muncă mai bine plătite pentru români și la creșterea bunăstării, în general”, adaugă deputatul Mugur Cozmanciuc.