pietricica turism

pnl site 2Liberalii nemțeni au lansat luni, 18 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, „Pactul pentru normalitate, pactul pentru dezvoltarea județului”, după cum a anunțat deputatul Mugur Cozmanciuc, aspirant la funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț. În sală, în afară de capul de listă pentru CJ Neamț, au mai fost prezenți primarul de Piatra Neamț, Dragoș Chitic, și viceprimarul din Târgu Neamț, Traian Humulescu. După cum a anunțat Mugur Cozmanciuc, deși nu a putut fi prezent la întâlnirea de luni, și primarul de Roman, Laurențiu Leoreanu, împărtășește ideea pactului. „Vrem să vă propunem și să-l semnăm astăzi, în fața dumneavoastră, acordul de colaborare ferm, pe care îl vor avea cele patru instituții care vor contribui la dezvoltarea județului: Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra Neamț, Primăria Roman și Primăria Târgu Neamț. Astăzi, împreună cu cei doi colegi, și la fel vom face și în zona Roman, vom lansa triunghiul de dezvoltare a județului Neamț, parte a proiectului Neamț 2020”, a spus deputatul Mugur Cozmanciuc.

Primar interimar în prezent și aspirant la fotoliul de primar al municipiului Piatra Neamț pentru următorii patru ani, Dragoș Chitic a declarat: „O condiție obligatorie a dezvoltării unui județ și a localităților componente o reprezintă buna colaborare între Consiliul Județean și primăriile care pot reprezenta poli între zonele de dezvoltare în care se află. Din păcate, pentru mandatul 2012-2016, putem spune că s-a simțit lipsa de colaborare între Consiliul Județean și Primăria Piatra Neamț. Am semnalat de fiecare dată acest lucru. E nevoie de colaborare. Sunt proiecte comune, care trebuie să ducă la o dezvoltare armonioasă a municipiului Piatra Neamț, a zonei metropolitane și a întregului județ”.

Acesta a amintit de patru proiecte concrete, pentru care este vitală colaborarea între primării și Consiliul Județean: parcul industrial, care ar genera noi locuri de muncă și dezvoltarea economică, înființarea universității de stat la Piatra Neamț, proiectul european privind extinderea și modernizarea rețelei de transport public, chiar dacă principalul operator este societatea Consiliului Județean, doar municipalitatea poate aplica pentru proiect, și rezolvarea problemelor legate de infrastructură, atât ce ține de apă și canal, cât și de cea rutieră și turistică.

Viceprimarul din Târgu Neamț, Traian Humulescu, a subliniat importanța autostrăzii care să lege Iași de Târgu Mureș și să treacă prin Târgu Neamț, fapt ce ar asigura dezvoltarea orașului de pe Ozana. „Orașul are nevoie de dezvoltare economică, de locuri de muncă și de o șansă pentru tineri. Autostrada Iași-Târgu Mureș va atrage investitori din Ardeal, români și străini, vor fi create locuri de muncă și tinerii nu vor mai pleca în Ardeal sau în Vest. Ar dezvolta și comunitatea din punct de vedere turistic. Putem să dezvoltăm turismul, mai ales pe cel ecumenic, având aici mănăstirile de maici și de călugări, parcul Vânători și Grădina Zoologică. Cred în acest parteneriat pentru că avem nevoie de acest ajutor pentru a ajuta la dezvoltarea stațiunii balneoclimaterice Oglinzi”, a spus Traian Humulescu.

Andreea AMARIEI