pietricica turism

pnl miting 22Programat în faţa Prefecturii, mitingul PNL de protest împotriva premierului Victor Ponta s-a ţinut lângă prefectură. Cu puţine minute înainte de ora oficială de începere (12:00), jandarmii, jurnaliştii şi taximetriştii întreceau net pe cei convocaţi de partid. Pe la 12:10 erau circa 60 de participanţi, pentru ca la 12:30 să fie în jur de 100. Estimarea aparţine Jandarmeriei. De remarcat numărul mare de tineri.

Întâlnirea s-a ţinut pe secţiuni demarcate de aleea de acces auto în curtea Teatrului Tineretului. Spre prefectură erau cei din trunchiul PNL, în timp ce spre teatru stăteau aproape comasaţi vechii pedelişti şi apropiaţii lor, de genul lui Andrei Ignat. Nu s-a scandat nimic, nu s-au ţinut discursuri, dar s-au plimbat timid câteva pancarte (paşnice prin comparaţie cu cele din Bucureşti), mai degrabă pentru poze şi filmări. Pe partea PNL-PNL au ieşit în evidenţă Dragoş Chitic, Constantin Teodorescu, Vasile Popescu, Monica Anton, Ion Cazacu, Ecaterina Iliesi şi Florinel Sarion. Corpul PNL-PDL îi cuprindea printre alţii pe Gheorghe Diaconu, Emilian Bucureşteanu, Marius Ene, Paul Rîtan şi Decebal Arnăutu. Fostul primar de Târgu Neamţ s-a făcut remarcat la început ca distribuitor de pancarte. Apoi, întrebat care e contribuţia sa în manifestanţi aduşi din Colegiul 6, a spus că 70, cu 20 peste norma stabilită. În cele din urmă a devenit protagonistul unui moment antologic: nu ştia ce scrie pe minipancarta de deasupra capului.

În lipsa deputaţilor Radu Surugiu şi Mugur Cozmanciuc, consemnaţi la Parlament, îi revenea de drept copreşedintelui Alexandru Drăgan rolul de vedetă, dar a preferat discreţia, lăsând ca prim-planul să fie ocupat de conducătorii primăriei pietrene.

În privinţa participării văzute dinspre organizatori, stresul provocat de căldură, dacă nu miştocăreala, şi-a pus spus cuvântul. Atât primarul Drăgan, cât şi consilierul delegat ca vice Popescu, ambii cu aer de înţelepţi, au avut declaraţii identice: mai puţini decât suntem!

Pe la 12:15 s-au adus apă minerală şi apă tonică. Din motive umanitare nu s-a distribuit pe bază de tabel şi adeziuni. După 12:30, lumea a început să abandoneze lupta cu canicula. Într-un final, să fi fost de 12:45, cei rămaşi s-au strâns pe scările de lângă teatru pentru o poză de familie politică. În faţa prefecturii era ocupat de absolvenţi ai şcolii de kinetoterapeuţi şi asistenţi generalişti. Când să-i întrebi pe primari şi viceprimari cine i-a învoit din timpul programului, mai rămăsese disponibil Drăgan. (Între timp, nelăsându-se în baza altora, şi-a exploatat la greu telefonul în rol de cameră foto.) El cel puţin nu se abate de stilu-i consacrat: „Cine m-a învoit?… Păi, cine nu mi-a dat concediu de 25 de ani, poporul român”. (Viorel COSMA)