În special tinerii și noua generație de persoane care intră în câmpul muncii preferă condiții moderne de muncă, printre care munca de acasă. Una din condițiile de acceptare ale unui job se referă și la mențiunea remote.
Cu toate acestea, nu reprezintă un caz ideal pentru oricine. Discutăm în rândurile ce urmează care sunt avantaje, dar și dezavantajele de a lucra de acasă.
Munca remote, munca de acasă, între plus și minus
Depinde într-o oarecare măsură și ce tip de activitate se desfășoară. Însă, este general valabil faptul că munca în sistem remote, fie ea numai de acasă sau în sistem dual, implică:
- Program flexibil.
Chiar dacă jobul implică program full time sau nu, flexibilitatea este un atu. Pentru unii este un aspect crucial, să poată să jongleze între job și activitățile casnice, să aibă timp de copii și de alte responsabilități zilnice. Lucrul în ture, cum este la angajare la studio videochat Bucuresti, este un avantaj fără doar și poate.
- Intimitate deplină.
La care putem adăuga posibilitatea de a purta orice. Nu mai este cazul să țină cont de un dress code. Uităm așadar și de bad hair day, ceea ce pentru unii poate fi un adevărat coșmar. Să pierzi timp aranjându-te în oglindă, să cauți scuze printre colegi când observi privirile insistente asupra unui detaliu din ținuta sau lookul tău, iată ce poți evita.
- Timp salvat, economii însemnate făcute.
Uităm de asemenea de tot ce înseamnă traficul infernal. La primele ore ale dimineții, la prânz sau după masa, când sunt tipicele ore ale celor care muncesc și aglomerează străzile, înseamnă uneori un coșmar. Pierzi timp, trebuie să te încadrezi într-un anumit interval orar dacă dorești să ajungi la timp la un mijloc de transport în comun și, mai mult de atât, sunt și costuri implicate. Astfel de scenarii pot fi date uitării, prin urmare work from home vine cu avantajul că, dacă ai un laptop bun și o conexiune bună la internet, poți munci în voie.
Suntem mai productivi dacă lucrăm în astfel de condiții?
Există variabile, însă studiile arată că dacă sunt scoși din ecuație anumiți factori de stres, cum sunt privirile insistente ale șefului sau ale unui manager, dacă nu mai pierdem timp și energie cu naveta, avem șanse să fim mai productivi dacă lucrăm de acasă. În plus, nu mai pierdem timpul pauzelor alături de colectiv. Dar, tot plătim cu un preț și acesta poate fi de data aceasta faptul că vom avea tendința de a fi mai izolați, mai introvertiți. Vom socializa mai puțin și pe termen lung acest aspect ar putea să ne afecteze și mai mult. În privința vieții profesionale un impact îl are în ceea ce privește modul în care vom colabora cu cei din echipa la taskurile comune, spre exemplu.
Așadar, ajungem la concluzia că extremele nu sunt bune, iar viața în echilibru este secretul. Pentru cei tentați să lucreze de acasă, freelancerii, există și o doză de autoeducație pentru a reuși să îmbine responsabilitățile de job cu pura plăcere de a munci, fără să fie afectați de munca fără contact direct cu o echipă.
ADV