0:00

Ploile şi vântul s-au oprit… Vin comisiile!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* prefectul a constituit comisii care să evalueze pagubele produse de căderile abundente de precipitații şi de vântul puternic de joi, 15 mai.

Ploaia a încetat, iar apele au început să se retragă. Rămân însă pagubele și stricăciunile produse de ape în zeci de gospodării din mai multe localități din județul Neamț. Prefectul Vlad Angheluță a constituit prin ordin, comisii care să evalueze toate aceste pagube, pentru ca mai apoi să ceară bani de la Guvern pentru a remedia stricăciunile produse de căderile abundente de precipitații, de joi, 15 mai. În plus, prefectul județului Neamț vrea ca pagubele să fie evaluate până luni cel târziu, chiar dacă termenul de finalizare al constatării pagubelor materiale este data de 20 mai.

Comisii, comisii şi iar comisii…

”Am  dispus în cursul zilei de 15 mai, constituirea unei comisii mixte pentru inventarierea şi evaluarea pagubelor produse de fenomenele periculoase – tornadă cu efect local pe teritoriul comunei Zăneşti şi al oraşului Roznov. Comisia, formată din specialişti ai Consiliului Judeţean Neamţ, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului de Stat în Construcţii, a constatat şi evaluat cu operativitate pagubele, a căror valoare, pe obiect afectat şi tip de material, se ridică la o sumă de aproximativ 16.000 lei. În localitatea Roznov au fost afectate învelitori ale acoperişurilor şi împrejmuiri ale locuinţelor, în 10 locaţii. În Zăneşti au fost afectate acoperişuri, învelitori ale acoperişurilor, împrejmuiri ale locuinţelor şi un solar, la un număr de 6 familii”, a declarat prefectul Vlad Angheluță.

În cursul zilei de vineri, prefectul a semnat ordinul de constituire a altor două comisii mixte pentru inventarierea şi evaluarea pagubelor produse de fenomenele periculoase în intervalul 14-15 mai 2014.

”Comisiile sunt formate din specialişti din cadrul Consiliului Judeţean Neamţ, Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, Inspectoratului Judeţean în Construcţii Neamţ şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Prima comisie a fost constituită pentru localităţile Piatra Neamţ, Tazlău, Tarcău, Ruginoasa, Piatra Şoimului, Hangu, Gâdinţi, Ceahlău, Bicaz Chei, Alexandru cel Bun, Girov, Dragomireşti. Cealaltă comisie se va deplasa în localităţile Agapia, Bălţăteşti, Bodeşti, Brusturi, Crăcăoani, Drăgăneşti, Grumăzeşti, Petricani, Pipirig, Gârcina, Târgu Neamţ.

Cele două comisii se vor deplasa în localităţile nominalizate, în intervalul 16-20.05.2014, iar constatările vor fi consemnate într-un proces verbal”, a spus prefectul județului Neamț, Vlad Angheluță.

Comisie (cum altfel?) şi la Piatra Neamţ

Potrivit declarațiilor viceprimarului de Piatra Neamț Aurelia Simionică, în cursul dimineții de luni una dintre comisiile de evaluare va merge în cartierul Văleni pentru a vedea câte locuințe au fost inundate sau câte străzi au fost afectate de apa scursă de pe torenți. Între timp, lucrătorii Salubritas au început încă de vineri dimineață să degajeze aluviunile de pe principalele artere din oraș.

”Am discutat și la Prefectură, iar luni, la prima oră, comisia de evaluare, împreună cu reprezentanți ai Primăriei va merge să vadă care este situația în Văleni dar și în alte cartiere, în vederea evaluării pagubelor”, a spus viceprimarul Aurelia Simionică.

”Încă de la primele ore ale dimineții lucrătorii Salubritas au început să curețe străzile Petru Rareș, Mihai Viteazu și Ștefan cel Mare unde de obicei, după ploi foarte abundente se adună aluviuni. Într-o primă etapă s-a strâns acel noroi manual, după care se continuă cu spălarea respectivelor artere”, a declarat Tatiana Ciucanu, director Salubritas Piatra Neamț.

Irina CĂLIN

Avertizare pe Bistriţa şi Moldova

Două râuri mari care traversează teritoriul județului Neamț sunt vizate de o nouă avertizare hidrologică tip cod galben. Bistrița și Moldova riscă să iasă din matcă datorită creșterii debitelor și a cotelor de atenție. Potrivit Institutului Național de Hidrologie, în intervalul 16.05.2014 ora 12:00 – 17.05.2014 ora 18:00 se vor semnala creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE şi de INUNDAŢIE, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

”Pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava sector aval s.h. Gătaia (judeţul Timiş), pe Jiu sector aval s.h. Filiaşi şi afluenţii săi din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, pe unii  afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj şi Sibiu, pe Râul Negru (judeţul Covasna), pe Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Argeş superior şi afluenţi (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), Buzău (judeţele Covasna, Buzău şi Brăila), pe cursurile superioare şi pe afluenţii râurilor: Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele Suceava şi Neamţ), Trotuş (judeţele Bacău şi Neamţ), Bârlad (judeţele Vaslui şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi), Başeu (judeţul Botoşani)”, se arată în comunicatul emis de Institutul Național de Hidrologie. (I. CĂLIN)

Ploile şi vântul s-au oprit… Vin comisiile!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Moldova nu amenință Romanul

Zeci de romașcani au mers, ieri, în zona Kartodrom pentru a vedea cum râul Moldova a atins unul dintre cele mai mari debite din ultimii ani. Curioșii au vrut să vadă dacă nivelul crescut al apei va “strica” ceva din microhidrocentrala ce tocmai s-a construit. Chiar dacă digul realizat în zonă tocmai pentru a devia apa către interiorul microhidrocentralei era acoperit, autoritățile spun că nu există niciun motiv de îngrijorare. “Sacii pe care i-am pus în zona podului sunt pentru ca, în caz de vreme în schimbare, să nu stăm la noapte să facem această acțiune. Debitul Moldovei este acum de 800 metri cubi și este în scădere. Singura emoție era la Pod de a nu perturba traficul de pe Ocolitoare, deoarece altfel eram nevoiți să deviem circulația pe Sucedava. Dat fiind faptul că centrul este blocat, o astfel de măsură nu este de dorit. La microhidrocentrală nu au fost înregistrate, până la această oră, probleme”, a declarat Ovidiu Bojescu, city-manager al municipiului. Dat fiind faptul că alimentarea municipiului se face din râul Moldova, din zona Pildești-Simionești, conducerea Primăriei dă asigurări că nu sunt probleme, ci chiar este foarte bine deoarece nivelul apei în puțuri este unul ridicat. (C. MATEI)

Articolul precedentCurățenie pentru europreședinte
Articolul următorSe ia apa în cartierul Danubiana