Astăzi, 23 octombrie, primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea și-a prezentat activitatea desfășurată în cei patru ani de mandat, 2020-2024, într-o ultimă conferință de presă în această calitate.
„Am pornit, încă de la bun început, cu un angajament foarte ferm de a face o schimbare pozitivă la nivelul comunității, de a lăsa un impact pozitiv pe termen lung. Cred că s-a văzut cu ochiul liber că am sacrificat de foarte multe ori propriul bine pentru binele orașului, că de fapt am pus mai presus de mine binele orașului. Și, iată că, la final de mandat, putem concluziona că s-au întâmplat foarte multe lucruri, foarte multe proiecte, despre care cred că ne vom da seama ușor, ușor, că sunt pasul înainte pentru oraș”, a declarat Andrei Carabelea în deschiderea conferinței.
Primarul Andrei Carabelea a vorbit și despre provocări, obstacole și blocaje în cele peste 40 de proiecte derulate, cărora li se adaugă alte câteva zeci de proiecte mature, gata să fie depuse pentru finanțare, în valoare totală de aproape 400 de milioane de lei care rămân următoarei administrații.
Prezentând această imagine de ansamblu a celor patru ani, Andrei Carabelea a dorit ca mai întâi să mulțumească pietrenilor care au înțeles sau vor înțelege în perioada care urmează că „Prin toate aceste proiecte am pus bazele modernizării municipiului Piatra-Neamț, am lăsat ceva palpabil comunității”.
Pornind de la proiectele majore, cele de modernizare a principalelor trei coridoare de mobilitate ale orașului, aproape toate finalizate: strada Mihai Viteazul – realizat 100%, Bdul Traian- Piața Mihail Kogălniceanu – pod spital -Bdul Decebal este realizat în procent de 90%, Dimitrie Leonida -100%, primarul Andrei Carabelea a vorbit și despre proiectele adiacente acestrora. Cel de realizare a stațiilor de așteptare pentru autobuze finalizat 100%, sistemul de management inteligent al transportului public în stadiu de 83%, sistemul de bike sharing -100%, extindere și modernizarea sistemului de iluminat public – două proiecte realizate 100%.
Proiectele pentru Grădinile publice din Văleni și Pietricica sunt într-un procent de 95% realizate, cea din Speranța în curs de realizare. Aici primarul Andrei Carabelea a vorbit despre modul în care constructorul a încercat prin tot felul de așa-zise obstacole, precum contestațiile la licitații, să obțină prelungirea repetată a termenelor: “Dar s-a ales în cele din urmă cu un binemeritat certificat negativ! Pe care îl avem definitiv, acceptat și în instanță. Asta merită toți constructorii care-și bat joc de lucrările din oraș, implicit de confortul, de siguranța cetățenilor! Și mai avem alți constructori care încearcă să ajungă la același deznodământ. Vom mai vedea în cele ce urmează”.
Locul IV la nivel național pe scrierea de proiecte
Pe infrastructura educațională au fost foarte multe proiecte de reabilitare și modernizare a clădirilor grădinițelor, școlilor și liceelor, dar și de construire a unor creșe noi, lucru care nu s-a mai întâmplat de 20 de ani în oraș:
- Grădinița cu Program Prelungit nr. 6 -90% realizat;
- Creșa Precista – 94%;
- Creșa Mărăței -100%;
- Grădinița PP nr. 2 -100%;
- Școlile nr. 5 și 8 -100% (la Școala nr. 8 se pregătește documentația pentru recepția lucrărilor, cealaltă este deja recepționată);
- Colegiul Tehnic de Transporturi – 100%;
- Liceul de Arte Victor Brauner – 95%; etc.
Alte proiecte se află în fază avansată de implementare:
- Cinematograful Cozla -88% cu un alt constructor pus pe prelungiri și tergiversări;
- Extinderea și îmbunătățirea capacității de colectare și procesare a deșeurilor – la Ministerul Dezvoltării, se află în proceduri de achiziție a celor 100 de insule ecologice;
- Un alt proiect de extindere a iluminatului public aflat în etapa a II-a – 100%;
Primarul Andrei Carabelea a vorbit și despre firmele de construcții care, deși au deja lucrări în oraș pe care nu reușesc să le facă în termen, insistă să depună oferte la toate licitațiile primăriei și să conteste atunci când nu câștigă. Astfel, s-a ajuns în situația în care există foarte multe oferte pe anumite proiecte: la Școala nr. 2- 8 oferte, CNI – 13 oferte etc.
Toate cele 20 de proiecte rămase de la administrația Chitic, într-un stadiu de realizare de sub 2% au fost finalizate. Alte proiecte, noi, în sumă de 376 de milioane de lei, se află în faza de realizare a contractelor de finanțare.
De asemenea, a fost prezentată în detaliu, pe loturi, situația mobilierului școlar și a echipamentelor IT, finanțate prin PNRR, parte din ele deja ajunse în depozit, altele care urmează să ajungă pentru toate unitățile de învățământ din oraș.
Municipiul Piatra-Neamț s-a clasat pe locul IV la nivel național din punctul de vedere al scrierii de proiecte, ceea ce arată nivelul de implicare a echipei din primărie, sub managementul primarului Andrei Carabelea.
A.C.
Du-te măi nene. Învârtindu-te. Spărgătorule de drumuri ce ești.
Un incompetent, ca si acela de la Bacau si poate ca si altii ! A reusit sa sparga orasul si sa aiureasca tot traficul, de vreo doi ani incoace ! Bani aruncati pe fereastra, irositi pe piste de biciclete, benzi pt autobuze, semafoare la fiecare stalp de pe strada si alte prostii nefunctionale, bani luati din Programele de Mobilitate urbana. Erau o gramada de alte lucruri utile de facut! Macar pe Carabelitul incompetent nu l-au mai ales oamenii. La Bacau insa, a ramas acelasi incompetent !