procesiune sf pantilimonProtopopiatul Piatra-Neamț, împreună cu Parohia ”Sf. Ioan Domnesc”, organizează, astăzi, 23 iunie, cu începere de la ora 20, o procesiune cu moaștele Sfântului Pantelimon, aduse de la Mănăstirea Durău.

Moaştele Sfântului Pantelimon au fost aduse, aseară (22 iunie), și depuse în biserică, unde vor sta spre închinare până vineri, la ora 22. Înainte de procesiunea care va începe la ora 20, organizată cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul oraşului Piatra-Neamţ, tot astăzi, de la ora 19, vom oficia slujba Vecerniei unită cu Litia”, a precizat pr. Dan Ovidiu Cojan, parohul Bisericii Sf. Ioan Domnesc.

Procesiunea se va desfăşura pe următorul traseu: Biserica „Sf. Ioan Domnesc” Catedrală (Turnul lui Ştefan cel Mare) – Palatul copiilor (pe str. Ștefan cel Mare) – Biserica Precista I – Casa de Cultură a Sindicatelor – Consiliul Județean Neamț – Biserica „Sf. Ioan Domnesc” Catedrală. Vineri, de sărbătoarea Nașterea Sf. Ioan Botezătorul,  24 iunie, de la ora 8 se va face Utrenia și Acatistul, iar de la 9.30 se va oficia Sfânta Liturghie. În aceeași zi, după amiază, de la ora 17, se va săvârși Sfânta Taină a Maslului.

Sfântul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a născut dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, primind numele de Pantoleon, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a descoperit învăţătura de credinţă, apoi l-a botezat, punându-i numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”. Prin puterea credinţei, Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile şi sufletele multor bolnavi. După chinuri grele a fost decapitat, în jurul anului 305, în vremea persecuţiilor declanşate de împăratul Diocleţian.(M.T.)

Articolul precedentȘtrandul din Piatra Neamț se deschide vineri
Articolul următorRelu Fenechiu, din nou în atenţia DNA!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.