pietricica turism

dragos chitic 15Bugetul municipalității pietrene pentru anul în curs este de 169 de milioane de lei, după cum a anunțat primarul Dragoș Chitic, cu 6 milioane de lei mai mult față de 2015. Conform edilului, printre cheltuielile prioritare din acest an se numără achitarea la timp a ratelor și a dobânzilor aferente creditelor municipalității, respectarea graficului de plată către E.ON și funcționarea Primăriei Piatra Neamț, alături de serviciile subordonate / Direcția de Asistență Socială, Poliția Locală, Evidența Populației sau Direcția de Taxe și Impozite.

„O altă prioritate o reprezintă asigurarea finanțării documentelor și a documentației care vor fi depuse în vederea accesării de fonduri europene. Avem deja un portofoliu de proiecte. Putem accesa zeci de milioane de euro pentru a dezvolta orașul. Funcționarea poate fi asigurată din bugetul estimat pentru 2016, în timp ce dezvoltarea orașului se poate face prin atragerea de fonduri europene sau de fonduri din alte surse de finanțare“, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Investițiile, la mâna pietrenilor

Dacă achitarea datoriilor și asigurarea funcționării Primăriei și a serviciilor subordonate sunt clare, pentru investițiile din 2016 municipalitatea cere sugestii și din partea pietrenilor. Proiectul de buget local pentru anul 2016 poate fi consultat pe site-ul Primăriei Piatra Neamț, iar sugestiile sunt așteptate până pe 18 ianuarie accesând online secțiunea „Propuneri pentru bugetul anului 2016“ sau direct la Biroul Relații cu Publicul, camera 20, din cadrul Primăriei Piatra Neamț.

„Sunt deja propuneri din partea pietrenilor și le așteptăm în continuare. Conform legii, dezbaterea publică trebuie să dureze 15 zile. După aceea, între 19 și 21 ianuarie are loc analiza propunerilor, iar pe 22 ianuarie bugetul este propus spre aprobare Consiliului Local. Contestațiile se pot face în următoarele 10 zile, iar pe 2 februarie, într-o ședință specială de Consiliu Local, bugetul pentru 2016 va fi adoptat“, a adăugat Dragoș Chitic.

Printre investițiile clare se numără continuarea de asfaltări în Piatra Neamț, finalizarea investițiilor în curs și reparațiile la clădirile municipalității.

Până acum, primarul a participat și la 4 întâlniri cu reprezentanți ai Educației, Sănătății, Culturii și Cultelor, Sportului, ONG-urilor, ai mediului de afaceri și ai media locale.

„Am primit deja o serie de propuneri interesante, în cadrul acestor întâlniri, iar unele dintre acestea cred că se vor regăsi în bugetul din 2016“, a spus primarul municipiului Piatra Neamț.

Universitate la Piatra Neamț, până în toamna lui 2017

Printre sugestiile văzute cu ochi buni de municipalitate se numără înființarea unui centru de permanență la 1 Mai, dotarea cabinetelor medicale școlare, rezolvarea problemelor din instituțiile de învățământ din Piatra Neamț, echilibrarea bugetelor pentru ONG-uri, majorarea de la 30% la 50% a avansului pe care municipalitatea îl va acorda proiectelor depuse de ONG-uri și aprobate de Consiliul Local.

„Ideea unei universități de stat la Piatra Neamț, unde să existe și locuri fără taxă, a mai fost prezentată și în trecut, dar noi nu vom putea să o înființăm de unii singuri. Propunerea a venit din partea domnului Horia Alupului Rus și, în urma discuțiilor cu dumnealui, am stabilit deja un calendar de activități și putem spune că lucrurile au fost demarate, astfel încât, în toamna lui 2017, să avem universitate de stat la Piatra Neamț“, a precizat primarul Dragoș Chitic.

Alte propuneri care vor fi luate în calcul se referă la achiziționarea de utilaje pentru lucrările edilitare – măturat și spălat străzi și pentru deszăpezire în timpul iernii, dar și creșterea numărului de locuri pentru câinii comunitari din padocul Salubritas.

„Există două padocuri, dintre care unul este nefolosit. S-a propus transferarea lui la cel aflat în funcțiune. Astfel, se vor reduce costurile cu paza și va crește numărul de locuri pentru câinii comunitari“, a mai spus primarul din Piatra Neamț. (Andreea AMARIEI)