0:00

O adevărată desfăşurare de forţe a fost pe Cozla, la staţia telegondolei şi la complexul din zonă, în dimineaţa de 30 iunie, începând cu ora 10, când s-a desfăşurat un exerciţiu numit “Activitatea unităţii în cooperare cu alte componente ale sistemului de management al situaţiilor de urgenţă la producerea unui incendiu la complexul turistic de pe Muntele Cozla, cu extindere la fondul forestier al Ocolului Silvic Gârcina”.

La acţiune a participat o « armată » de oameni : ISU cu 11 ofiţeri, 41 de subofiţeri şi 9 autospeciale; Poliţia cu doi agenţi şi o autospecială; Jandaria – un ofiţer, 5 subofiţeri şi o autospecială; Serviciul de Ambulanţă – un echipaj cu medic; Direcţia Silvică Piatra Neamţ – 10 lucrători silvici cu o autospecială; Serviciul Public Salvamont – 3 alpinişti cu o autospecială; Asociaţia Club OFF ROAD Piatra Neamţ – 5 membri cu 4 autovehicule de teren; plus trei angajaţi ai firmei care administrează telegondola.

Scenariul prevedea că exact la ora 10 un şofer a sunat la 112 şi a anunţat un incendiu la complexul de pe Muntele Cozla. Imediat angajaţii au anunţat că au oprit instalaţia din cauza busculadei, apoi cablul a sărit de pe role şi, ca urmare, turiştii aflaţi în telecabine au rămas blocaţi, nemaifiind posibilă repornirea instalaţiei.

Pompierii care s-au dus la locul intervenţiei au constatat că incendiul s-a extins la întreg complexul turistic, inclusiv la corpul de clădire cu restaurant, de unde exista pericolul să ajungă la fondul forestier”, a declarat slt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. „Accesul la gurile de hidranţi ale obiectivului este imposibil din cauza temperaturilor degajate de incendiu. Sunt rămase pe traseu, din cauza defecţiunilor, o autospecială cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD, ceea ce face imposibil accesul auto pe porţiunea Platoul Gospodine – Platoul Trei Coline. Există informaţii certe că sunt două persoane rănite (arsuri) şi o persoană decedată prin asfixiere. Se solicită suplimentarea forţelor şi mijloacelor. Echipele trimise pentru patrulare pe traseul telegondolei raportează că, în zona stâlpului 6, o persoană cuprinsă de panică a sărit din telegondolă, iar în zona stâlpului 4 (Direcţia Taberelor), sunt două persoane care au spart geamul cabinei şi ameninţă că vor sări”.

În timp ce pompierii s-au ocupat cu localizarea şi stingerea incendiului, alpiniştii au calmat turiştii, iar echipajul de pe autospeciala de salvare la înălţime(autoscara) s-a instalat în curtea Direcţiei Taberelor, cât mai aproape de instalaţia de cablu, pentru a organiza salvarea persoanelor rămase în telecabine.

Au urmat acţiuni în colaborare cu membrii Serviciului Public Salvamont Neamţ, pentru transportul personalului şi mijloacelor către zona cuprinsă de incendiu şi transportul persoanelor salvate către ambulanţe”, a mai precizat Andrei Grancea.

Exerciţiul s-a desfăşurat într-o zi calmă, iar drumul a fost practicabil până la punctul stabilit în scenariu. În cazul unui incendiu real, petrecut după ploaie sau pe timp de iarnă, situaţia ar fi de-a dreptul dramatică.

C. MIRCEA

Articolul precedentChivorchian cu 8 imobile sub sechestru, s-a autosuspendat din funcţia DE secretar general la FRF
Articolul următorModificări minore după contestațiile de la evaluarea națională
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

2 COMENTARII

  1. Alpinistii au calmat turistii…….Hi, Hi, super tare .
    Si dupa ce i-au calmat a venit salvamontul sa-i streseze cu cobararea din cabine.

  2. I-am vazut la Tabere. Nu a fost totul atat de minunat cum se canta in camunicat. Au venit cu sirene si alai mare si au incercat vre-o jumatet de ora sa inalte autoscara la una din cabine .
    Nu stiu daca faimoasa autoscara a fost achizitionata pentru salvarea din gondole ,probabil ca nu, dar cert este ca nu au ajuns pana la cabina. Le-au lipsit cativa metri asa ca au plecat …..fara sirene.
    Cel mai corect este sa ca populatia sa fie corect informata si sa se gaseasca solutii, nu sa dam comunicate pompoase.

Comentariile sunt închise.