Piatra Neamț și Iași se numără printre orașele din Moldova care au reușit să intre în topul celor mai atractive locuri pentru a locui în România, conform unui studiu recent realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV). Studiul, numit Indexul de Atractivitate Urbană, a fost publicat joi, 26 septembrie 2024 și plasează Piatra Neamț pe locul 10, iar Iași pe locul 8, într-un clasament dominat de Brașov, Cluj-Napoca și Oradea.

Piatra Neamț, un oraș în creștere

Piatra Neamț a reușit să se poziționeze în top 10 datorită calității vieții și oportunităților de petrecere a timpului liber. Potrivit studiului, un factor important în evaluarea atractivității orașelor este percepția publicului asupra calității vieții, iar Piatra Neamț a beneficiat de o evoluție pozitivă în ultimii ani, atât pe plan urban, cât și în ceea ce privește infrastructura de recreere.

Orașul a fost apreciat în special pentru oferta variată de activități culturale și de agrement, precum și pentru apropierea de natură, care îi conferă un avantaj în fața altor localități din Moldova.Piatra Neamț în top 10 orașe - indexul de atractivitate urbană - clasament

Iași, un centru educațional și cultural

Iași, capitala culturală a Moldovei, continuă să fie unul dintre orașele preferate de cei care doresc să se mute în această zonă. Aflat pe locul 8 în clasament, orașul este recunoscut pentru oferta sa educațională de top, dar și pentru viața culturală vibrantă. În ciuda provocărilor legate de infrastructură, Iașiul rămâne un pol de atracție datorită universităților sale prestigioase și a numărului mare de oportunități profesionale și de dezvoltare personală.

Clasamentul național

La nivel național, Brașov are cel mai mare index de atractivitate urbană, obținând cele mai bune scoruri la ambele dimensiuni analizate: atractivitate și performanță urbană. Cluj-Napoca s-a situat pe locul doi, urmat de Oradea, Sibiu și Timișoara. Pe locul 7 se află București, iar Constanța ocupă poziția a șasea.

Studiul realizat de IOV a luat în considerare 11 factori care influențează decizia de mutare, inclusiv oportunitățile de petrecere a timpului liber, care s-au dovedit a avea o importanță relativă mai mare decât alți factori, precum locurile de muncă bine plătite sau infrastructura.

Alexandru Andrieș

Articolul precedentUn bărbat a murit după ce a dat foc la resturile de coceni
Articolul următorVIDEO. FOTO. Festivalul Oierilor Grințieș. Prima zi

2 COMENTARII

  1. Cei care au votat,nu au traversat orașul in ultimii trei ani da vadă cum am îndurat noi circulația pe auci

Comentariile sunt închise.