Peste 2500 de pietreni au venit să participe în centrul orașului la manifestările prilejuite de Ziua Națională și 100 de ani de la Marea Unire. Cei care au venit, nu au avut ce regreta, în ciuda gerului destul de pătruzător. Au avut parada militară, dar și tradiționalele discursuri ale autorităților administrației publice și județene, printre acestea neregăsindu-se președintele Consiliului Județean Neamț Ionel Arsene, nici prea mulți consilieri județeni și nici prea mulți parlamentari (au fost vizibili deputatul Ciprian Șerban și senatorul Emilia Arcan, ambii de la PSD). Ceremonia a debutat cu salutarea drapelului de luptă de către Instituția Prefectului, a continuat cu slujba religioasă și cu discursuri despre ce înseamnă România la împlinirea a 100 de ani și s-a finalizat cu defilarea efectivelor MAPN, ISU, MAI și ale Poliției Locale Piatra Neamț, cu tot cu mijloacele din dotare. Discursul Instituției Prefectului, care de fapt era mesajul premierului Dăncilă, trimis către români, a stârnit ușoare urme de huiduieli din partea pietrenilor prezenți în Piața Ștefan Cel Mare din municipiul reședință de județ.

Ioan Asaftei, vicepreședintele CJ Neamț, a fost, ca ton și ținută, mai aproape de eveniment: Consider că astăzi este una dintre cele mai importante zile ale istoriei noastre pentru că este ziua în care se împlinesc 100 de ani de când oamenii iubitori de țară, oameni care au pus binele poporului român înaintea interesului lor personal, trebuie cinstiți…să lăsăm toate nemulțumirile și supărările și să ne bucurăm că Dumnezeu ne-a dat să trăim pe aceste meleaguri. Azi, toți suntem frați și surori, uniți printr-o limbă, prin datini, cultură și obiceiuri. Azi vom dansa în hora nemuririi, în dansul nostru strămoșesc. La mulți ani nemțeni, să dea Dumnezeu să trăim în liniște într-o țară frumoasă și lecția de astăzi să fie începutul unui nou ciclu din istroria națională care îi adună între aceleași hotare pe toți românii. Mă înclin în fața Măriei Tale Popor Român, îngenunchez în fața tuturor eroilor neamului nostru care de-a lungul veacurilor și-au dat viața pentru păstrarea ființei noastre naționale. La mulți ani România, La mulți ani popor român !”.

Dragoș Chitic, primar al municipiului Piatra Neamț: ”Ziua Națională a României, în acest an, este amplificată de sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire. Pentru noi românii, Unirea înfăptuită la 1 Decembrie 1918 reprezintă momentul sublim al istoriei naționale. Ziua întregirii neamului românesc, Marea Unire de la 1 decembrie 1918, visul de veacuri al poporului român a reprezentat un act de dreptate, o răsplată a curajului și jertfei poporului nostru. Nu a fost ușor, a fost nevoie de sacrificii, a fost nevoie de un război mondial, a fost nevoie să demonstrăm că ne merităm Unirea… Vă urez tuturor să vă bucurați de Ziua Națională și de Centenarul Marii Uniri, vă doresc sănătate, putere de muncă, cât mai multe realizări și dorințe împlinite. La mulți ani pietreni, La mulți ani românilor de pretutindeni!, La mulți ani România! ”.

Aniversarea de 1 Decembrie s-a terminat cu o scurtă paradă a Asociației Club Sportiv Ecvestru și cu un spectacol al artiștilor centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare, iar la ora 13.00, fasolea cu cârnații promise de primărie încă nu ajunseseră la locul special amenajat în Parcul Tineretului pentru a fi distribuite pietrenilor împietriți de frigul îndurat pe timpul ceremoniei.

Plus un foc de artificii de zi.

Irina Ștefănescu

2 COMENTARII

  1. Suntem in 2018 dar vad ca inca suntem condusi de astia in cojoace si cu caciuli de miel pe cap… exact ca in 1918. Romania te iubesc.

Comments are closed.