Piatra Neamț alături de Ucraina!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPietrenii au răspuns apelului făcut de Dario Nardella, primarul orașului Florența și președintele Eurocities organizând un miting de protest împotriva războiului din Ucraina, astăzi, 12 martie 2022. Tineri, pensionari, mame cu copii, voluntari ai unor ONG-uri s-au adunat pe platoul Curții Domnești pentru a da un semnal de solidaritate cu poporul ucrainean greu încercat și pentru a spune „Nu!” războiului.

Primarul Andrei Carabelea le-a mulțumit celor prezenți și comunității pietrene în general pentru reacția imediată și sprijinul acordat poporului vecin greu încercat, prin donațiile generoase făcute și prin prezența la această acțiune-manifest. Toți cei prezenți au păstrat un moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina.

„Vă rog să priviți în spatele dumneavoastră, avem aici o parte a comunității ucrainene care au fost prigoniți din casele lor. Viața lor fericită, obișnuită, normală, de zi cu zi, așa cum până acum două săptămâni a fost și a noastră, aici, la Piatra Neamț, a fost dată cu totul peste cap de un război nedrept, pe care ne-am adunat aici, cu toții, să-l condamnăm împreună. Suntem alături cu inima, cu sufletul de poporul ucrainean care ne dă un exemplu de erois astăzi. La apelul primarului Florenței, președintele Eurocities, peste 100 de orașe europene s-au alăturatacestui eveniment de solidaritate cu Ucraina”, a spus primarul Andrei Carabelea.

Unul dintre cei mai activi voluntari și inițiator al mai multor acțiuni umanitare dedicate acestei cauze, preotul și profesorul Mihai Capșa Togan le-a vorbit participanților despre a ajuta fără a aștepta nimic în schimb: „De ce ajutăm? Eu nu ajut pentru că sunt creștin, eu nu ajut pentru că sunt ortodox, catolic, protestant sau pentru că sunt moldovean. Ajut și ajutăm pentru că suntem oameni. A ajuta, a îmbrățișa sunt forme de existență ale umanității din noi, care nu trebuie judecate în lumina rațiunii miderne. Lumea modernă, în mare parte, gândește îți dau ca să-mi dai, să aștept ceva. Îți dau pentru că este o chemare în ființa mea, în acel ajutor. De aceea a ajuta, ajut și atât! Nu are alte forme de interpretare. Nu a ajustat DAS-ul, nu a ajutat primăria sau biserica. Am ajutat pentru că suntem oameni. Și această motivație internă trebuie să fie și când iese Bistrița din albie și când arde casa unui om și când este alt necaz!”.

Primarul Andrei Carabelea a adăugat faptul că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urma să adreseze un mesaj de mulțumire tututor celor care au participat astăzi la mitingurile de solidaritate din orașele europene.

Angela Croitoru

Articolul precedentFOTO. Neamț: Accident la Dragomirești – două persoane rănite
Articolul următorUn șofer băut a băgat două adolescente în spital
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.