pietricica turism

Statisticile Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că, în primele șapte luni ale anului 2019, pe piața imobiliară din Moldova doar tranzacțiile din Iași au putere de cumpărare.

Aceleași date ANCPI semnalează că, luna iulie 2019 a fost de bun augur pentru Iași în această perioadă fiind înregistrate 1.891 de tranzacții imobiliare, cu 431 mai multe față de luna iunie a aceluiași an și cu 199 mai multe decât luna iulie a anului precedent.

Cu toate că statistica este prielnică pentru iulie 2019, per ansamblu cele șapte luni ale anului curent nu au fost atât de favorabile înregistrând 9.398 de contracte imobiliare, cu mult mai puțin decât perioada similară a lui 2018, când au fost consemnate 15.368.

Descreșterea aceasta nu influențează însă prețurile de vânzarea a lucuințelor, județul din nord-estul țării aflându-se în continuare în topul celor 7 orașe cu prețuri de peste 1.000 de euro pe mp.

Pentru că oferta este extrem de variată, pe Korter.ro sunt centralizate 34 de ansambluri rezidențiale noi în Iași, care își așteaptă cumpărătorii cu spații generoase și moderne.

Un astfel de exemplu, este și Complexul Rivers Towers de pe Bulevardul Chimiei. Cu suprafețe cuprinse între 40,65 și 84,35 de mp, imobilul este alcătuit din apartamente cu 1,2 și 3 camere ale căror preț pornesc de la 1175 € +TVA pe mp, în scădere cu 775 € față de luna aprilie a anului 2019.

O variantă la îndemâna doritorilor o reprezintă și duplexurile situate în cartierul Bucium, pe Strada Mihail Cornea.

La Brazi Residence este un ansamblu de case moderne, executate cu atenție la detalii și fără rabat la calitate. Compartimentarea interioară este una eficientă, cu camere spațioase, iar curtea aferentă permite amenajarea unui spațiu verde îngrijit, cu un cost mic de întreținere. Pe lângă acestea, ansamblul rezidențial beneficiază de: transport public în comun, drum de acces asfaltat, canalizare apavital, o priveliște deosebită asupra întregului oraș, grădinițe, restaurante, și terenuri de sport în apropiere”, spun reprezentanții complexului rezidențial prevăzut cu suprafețe de 120,62 mp, oferite spre vânzare în schimbul unor sume ce pornesc de la 88.350 de euro + TVA.

Suceava, pe liniile de plutire ale statisticilor

 Dintr-un clasament al statisticilor ANCPI, pentru nord-estul României, reiese că Suceava se află pe o linie de plutire, reușind să mențină în jur de 1.100 de tranzacții imobiliare pe lună, urmată apoi de Botoșani, Neamț, Bacău și Vaslui.

Cele mai puține tranzacții sunt înregistrate în Vaslui, acolo unde au fost încheiate doar 359 de contracte în luna iulie 2019, din care 48 au reprezentat locuințele, restul fiind terenuri.

Pe site-ul de anunțuri de imobiliare Flatfy.ro sunt centralizate câteva sute de anunțuri de vânzare în Vaslui.

Un apartament ultracentral, cu două camere și o suprafață utilă de 48 mp, este scos la vânzare în schimbul unei sume de 43.000 de euro. În acest preț sunt incluse atât dotările necesare, cât obiecte de mobilier.

Un alt apartament, cu o suprafață mai generoasă, cu două camere și decomandat,  se vinde cu 49.000 de euro. Prețul este negociabil și include bucătăria mobilată.