reclama autocenter

apel piata

* între timp, comisia care cercetează cauza incendiului oscilează între ”scurtcircuit” şi ”efect termic al curentului electric”
* la primărie se așteaptă concluziile expertizelor, la CMI Urban se fac ședințe
* ”Deocamdată stăm liniștiți”, declară Gheorghe Munteanu, președintele CA al CMI Urban

Înghesuiţi în spaţiul deloc generos din spatele pieţei şi prin parcările adiacente, comercianţii din Piaţa centrală a Pietrei au început să facă apel către cetăţenii oraşului. Nu doar direct către cei aflaţi efectiv la cumpărături, cărora le spun cât au pierdut şi cât sunt de năpăstuiţi, ci şi pe facebook, unde o femeie a postat fotografii din piaţa arsă, însoţită de următorul mesaj: ”Vă rugăm din suflet să trimiteţi aceste fotografii şi la prietenii voştri. Vă rugăm ajutaţi-ne cumpărând de la noi. Mulţumim!”.

Între timp, comisiile continuă cercetările. Cea care trebuie să stabilească exact cauza incendiului a fost din nou la ruina halei şi a verificat traseele cablurilor electrice, metru cu metru. Cealaltă, care trebuie să stabilească dacă se mai poate folosi ceva din hală, este la faza de studiu a ceea ce a rămas din structura de rezistenţă. La rândul lor, poliţiştii au vizionat înregistrările de pe o parte din camerele de supraveghere exterioare şi au trimis la IGPR hard-urile arse ale camerelor interioare, în speranţa că se mai pot recupera imagini. La nivelul oficialităților, nimeni nu pare a avea dubii că incendiul a pornit de la instalaţia electrică, părerile fiind împărţite între ”scurtcircuit” şi ”efect termic al curentului electric”. A doua ipoteză este susţinută de faptul că unii din comercianţii de fructe aveau ventilatoare şi expresoare pe care nu le scoteau din priză când plecau acasă. La nivelul folclorului urban, scenariile privind acțiuni intenționate circulă încă nestingherite. Inclusiv în varianta că incendiul ar fi pornit simultan din trei puncte diferite ale halei.

incendiu piata 17

Primăria e în expectativă

Viceprimarul Aurelia Simionică a declarat că, la momentul actual, este prematură orice discuție privind viitorul clădirii care a fost până sâmbătă noaptea Piața Centrală. Deși tot folclorul urban a vehiculat zvonul unei autorizații de demolare care ar fi fost deja solicitată, Aurelia Simionică ține să infirme: în niciun caz. Nu acum, cel puțin. ”Marți a venit expertul în structuri de rezistență, noi i-am pus la dispoziție proiectul și toată documentația cu privire la investiția din Piața Centrală. Este prematur acum să discutăm, până când nu avem concluziile expertizei. Știu că s-au făcut discuții și cu proiectantul inițial, Edil Proiect, cu firmele care au executat lucrările, s-au făcut schimburi de documente, de informații. Noi așteptăm raportul de expertiză. După ce îl vom avea, vom putea hotărî dacă demolăm, ce demolăm, pe unde putem demola și pe unde putem folosi structura rămasă ca să construim. Până nu avem expertiza, nu facem nicio mișcare”, a declarat viceprimărița.

Tot Aurelia Simionică a precizat că expertul a evitat ”să se pronunțe la prima vedere” și că urmează să facă noi drumuri la hala arsă, întrucât ”a fost de două ori acolo, dar însoțit de pompieri, iar acum vrea să intre peste tot”. Despre cei de la Astra Asigurări, care au venit cu proprii experți și cu directorul județean și regional, viceprimarul a spus că ”sunt cooperanți”.

incendiu piata comisie 04

Urban face ședințe

După demisia lui Constantin Iacoban din Consiliul de Administrație, cele două foruri de conducere din companie – AGA și CA – s-au reunit în ședință comună, ieri, la prânz. Înainte de ședință, Gheorghe Munteanu, președintele CA, declara că scopul reuniunii la nivel înalt este ”de informare a tuturor membrilor” cu privire la ce s-a mai făcut de duminică încoace, de ”stabilire a unor măsuri pentru reluarea activității la parametri normali în cel mai scurt timp”. Despre reproșurile voalate aduse de Iacoban CA-ului, că nu s-a întrunit mai devreme, în ciuda nenorocirii de la Piață, Gheorghe Munteanu spune că… nu e cazul. ”Păi ne întâlnim azi. N-avea niciun sens mai devreme, că avem director executiv, am fost acolo și duminică, și luni, s-a făcut treabă. Ce să facă CA-ul? În ședință vom face o informare, vom stabili măsuri, ce e de făcut. Să rezolvăm noi treburile mai mari, că CA-ul… Important e să ne apucăm de treabă”.

După ședință, Gheorghe Munteanu și-a păstrat convingerile:

”Nu s-a făcut nicio analiză până la urmă, că nu avem concluziile comisiei. Am purtat discuții. Despre incident, despre ce trebuie să facem în continuare”. Întrebarea „ce trebuie să faceți în continuare?” și-a găsit un răspuns sincer din partea dlui. Munteanu: ”Nimic concret, până nu avem concluziile. Dup-aia vedem de unde le apucăm, de unde bani, ce trebuie să facem. Deocamdată, stăm liniștiți”.

Singura direcție pe care s-a luat o măsură concretă, totuși, este completarea Consiliului de Administrație al CMI Urban: jurista a fost mandatată să pornească procedurile de recrutare și, cam în 2-3 săptămâni, ar trebui să fie găsit al cincilea membru. Gheorghe Munteanu și-a exprimat niște criterii de selecție personale: ”să aibă competențe, experiență de minimum 5 ani de activitate și ar fi bine să fie economist”.

Cristina MIRCEA
Dana OSTAHIE

Articolul precedentGingașe telefoane
Articolul următorEPOCA DE PIATRA NEAMȚ

1 COMENTARIU

  1. aha,sigur,voi cand furati la cantar si cand ajungeam acasa gaseam jumatate din produse stricate in sacosa nu ma bagati in faliment ?
    nu vreau sa spun ca e bine ce s-a intamplat,doar ca e un semn pentru multi dintre voi,pietarii….

Comments are closed.