0:00

Petiția Asociației Procesatorilor de Lemn Valea Muntelui, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• întrebare adresată de deputatul Marian Enache doamnei Rovana Plumb, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice și doamnei Lucia Ana Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură

Stimată Doamnă Ministru,

Prin prezenta întrebare vreau să supun atenției dumneavoastră petiția înregistrată la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice sub numărul 87817/18.04.2013 de către reprezentanții Asociației Procesatorilor de Lemn Valea Muntelui împreună cu primarii comunelor și de un număr de cetățeni din zona cunoscută drept Valea Muntelui cu privire la proiectul de lege PL-x nr. 573/2011 pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, înregistrat la Camera Deputaților în data de 21.03.2011.

Vă rog să aveți amabilitatea să îmi comunicați în ce stadiu se află analiza petiției înregistrată la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice sub numărul 87817/18.04.2013.

Solicit răspuns scris, potrivit art. 169 și următoarele din Regulamentul Camerei Deputaților.

Cu deosebită considerație.

Deputat

Marian ENACHE                                              29 octombrie 2013

 Guvernul României

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice

Cabinet Ministru

Nr. înreg. 5191/ RP/ 21.11.2013

Către: Guvernul României – Departamentul pentru Relația cu Parlamentul

În atenția: Domnului Ministru Alexandru VOICU – Ministru Delegat

Referitor la întrebarea nr. 2546A/2013 privind petiția Asociației Procesatorilor de Lemn Valea Muntelui

Stimate Domnule Ministru Delegat,

Vă transmitem, alăturat, răspunsul la întrebarea formulată de domnul deputat Marian ENACHE, înregistrată la Departamentul pentru Relația cu Parlamentul cu nr. 9989/DRP/31.10.2013.

Menționăm faptul că răspunsul a fost formulat pe baza punctelor de vedere transmise de structurile de specialitate din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

Cu stimă,

Ministru

Rovana Plumb

Anexă la adresa 5191/RP/21.11.2013

Petiția adresată de Asociația Procesatorilor de Lemn Valea Muntelui împreună cu primarii comunelor și cu mai mulți cetățeni din zona cunoscută sub denumirea Valea Muntelui a formulat unele recomandări care să fie luate în considerare la elaborarea formei finale a proiectului de modificare și completare a Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, proiect elaborat la nivelul Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură, constatând, totodată, că în afara inițiativei departamentului, mai există încă alte patru inițiative legislative parlamentare, două dintre ele fiind în stadiu de dezbatere parlamentară avansată.

Soluțiile legislative din inițiativele respective, referitoare la aceleași probleme, sunt fundamental diferite.

În ce privește modificarea art. 62 din Legea nr. 46/2008, proiectul elaborat de departament are prevederi diferite față de inițiativa legislativă înregistrată la PLx nr. 573/2011.

Recomandările din petiție au fost analizate, dar referitor la conținutul art. 62 ne menținem punctul de vedere explicat în mod transparent și în Expunerea de motive:

– la art. 62 se aduc clarificări în activitatea de exploatare forestieră, se interzice vânzarea masei lemnoase pusă în valoare pentru a fi recoltată ca „lemn pe picior” din păduri începând cu anul 2015 și se interzice încărcarea și circulația mijloacelor de transport pe drumurile forestiere pe timpul nopții, măsuri care determină reducerea tăierilor ilegale.

Totodată, trebuie avută în vedere și reglementarea obligativității atribuirii prin licitație publică a serviciilor de exploatare și a valorificării masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică a statului și a unităților administrativ – teritoriale în baza unui regulament comun;

Referitor la dificultățile Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în ce privește pregătirea condițiilor în contextul preluării exclusive a activității de exploatare a lemnului pe picior, începând cu anul 2015, existând suficient timp pentru pregătirea condițiilor necesare, cu atât mai mult cu cât exploatarea masei lemnoase nu o va face RNP-Romsilva ci va scoate la licitație serviciile de exploatare a masei lemnoase în sistem de prestări servicii.

Pe parcursul elaborării și avizării proiectului au fost organizate numeroase întâlniri publice cu cei interesați, respectându-se prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, cu modificările și completările ulterioare.

Faptul că există în dezbatere parlamentară mai multe soluții legislative nu este un fapt negativ ci o manifestare a pluralismului democratic și reiterăm convingerea că în urma dezbaterii, Parlamentul, prin votul membrilor săi, va adopta cea mai viabilă soluție legislativă

În speranța că informațiile furnizate vă sunt utile, vă asigurăm domnule senator de sprijinul nostru și totodată vă stăm la dispoziție pentru eventuale informații suplimentare.

Articolul precedentAmenzi pentru șoferii care iau autostopiști
Articolul următorCampania preventivă „Alcohol – Drugs”, la final