Astăzi, 4 februarie, cu o zi înainte de o decizie a autorităților privind scenariul în care vor învăța elevii din județul Neamț începând de luni, sunt 58 de localități cu rată mică de infectare. Toți elevii de la școlile din aceste localități vor merge la cursuri începând de luni, potrivit conducerii Inspectoratului Județean Școlar Neamț. Din toate cele 84 de localități ale județului, doar comuna Moldoveni are o rată de 3,46 la mie, astăzi și slabe șanse să scadă semnificativ până mâine.

Municipiul Piatra-Neamț are astăzi o rată de infectare de 2,99 la mie, ceea ce înseamnă scenariu galben, ca și ieri, adică prezența fizică a copiilor de grădiniță, a elevilor din învățământul primar, a celor din clasele a VIII-a și a XII-a. Dacă mâine se va depăși 3 la mie, se trece în scenariul roșu, în care funcționează doar grădinițele și clasele de primar.

Alte 24 de localități au o rată de infectare între 1 și 3 la mie, școlile din acestea urmând să funcționeze după scenariul galben.

Dacă în ordinul comun al ministerelor Educație și Sănătate se va modifica pragul pentru scenariul verde de la 1 la mie, la 1,5 la mie, cum se discută, încă, astăzi, există șanse ca mai multe școli din localitățile cu scenariu galben să treacă în cel verde. Rămâne de văzut ce se va decide în ordinul care va fi adoptat. Până atunci, Mihai Obreja, inspectorul școlar general a declarat astăzi, după videoconferința cu ministrul Educației, că școlile sunt pregătite să-și primească elevii: „Vom vedea mâine exact cum stăm pe fiecare localitate și după ce apare ordinul comun, mâine vom avea o ședință de Comitet Județean pentru Situații de Urgență Neamț și aplicat vom acționa la nivelul județului. Până atunci, școlile se pregătesc, sunt unele lucruri în draftul ordinului preluate din ordinul precedent, din toamna anului 2020, când s-au redeschis școlile, referitor la starea de sănătate a copiilor și prevenirea infectărilor cu Sars-Cov2. Purtarea măștii este obligatorie, fără excepție, e posibil să existe copii care au documente medicale – suntem obligați să le asigurăm accesul la învățământul online. Școlile au primit suficiente măști – avem un stoc de 1 milion de măști, mai au rezerve și școlile, au primit dezinfectant, dispersere”.

Șeful IȘJ Neamț a mai precizat că nu sunt probleme cu căldura, apa curentă și apa caldă la școlile din județ. Vor trebui găsite soluții pentru câteva clase de la școala Gimnazială Borlești și vor trebui stabilite circuite și program special pentru elevii de la Liceul Carol I Bicaz unde se speră ca până luni să se încheie lucrările de reabilitare.

C.I.

Articolul precedentContrabandă cu țigarete într-o piață din Piatra Neamț
Articolul următorAccident mortal la ieșirea din Roman: pieton lovit violent de o mașină (știre actualizată)