0:00

Peste 1,3 miliarde de ambalaje colectate prin Sistemul de Garanție-Returnare, anunță Ministrul Mediului. ANPC anunță că a dat amenzi de peste 700.000 de lei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPeste 1,3 miliarde de ambalaje au fost colectate până acum prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), însă sistemul încă prezintă disfuncționalități, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, într-o conferință de presă susținută joi, 22 august 2024.

„Am sărbătorit nu demult PET-ul cu numărul un miliard. Astăzi, avem deja colectate peste 1,3 miliarde de ambalaje prin Sistemul de Garanție-Returnare și sperăm ca, foarte repede, să anunțăm și ambalajul cu numărul două miliarde”, a precizat Fechet. El a subliniat că „zeci de mii de tone de ambalaje ajung acolo unde trebuie, respectiv în fabricile de reciclare” și că acest lucru contribuie în România la crearea de noi locuri de muncă și la atragerea de tehnologii legate de extinderea capacităţilor reciclatorilor.

Cu toate acestea, ministrul a admis că sistemul SGR încă întâmpină probleme: „Mă simt obligat să admit că sistemul încă are anumite disfuncționalități pe care suntem obligați să le remediem.” În acest context, compania RetuRO, responsabilă de administrarea SGR, a fost sancționată în urma unui control tematic extins, desfășurat în colaborare cu Garda Națională de Mediu și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). „E o amendă simbolică, însă încercăm să transmitem acest mesaj, respectiv cel legat de toată rigoarea, de toate obligaţiile pe care fiecare dintre noi le avem, indiferent dacă suntem cetăţeni, dacă suntem un comerciant mai mare sau mai mic, dacă suntem producători sau dacă suntem reprezentanţi ai companiei RetuRO, unde statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, are 20% din acţiuni”.

Ministrul a explicat că una dintre cele mai mari probleme ale SGR este refuzul comercianților din mediul rural de a accepta ambalajele returnate de clienți, deși au primit garanția de 50 de bani. „Principala disfuncționalitate a sistemului este cea legată de preluarea ambalajelor în mediul rural, unde am constatat că, în multe situații, deși acei comercianți din comunele din România percep garanția, aceștia refuză să ramburseze suma respectivă atunci când clienții se întorc la magazin”.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor afectați de aceste probleme, Fechet a anunțat un nou număr de telefon, 0726.715.142, disponibil pe WhatsApp, unde aceștia pot depune reclamații în scris legate de funcționarea sistemului SGR. „Aceste reclamaţii pe care le vom primi în scris pe Whatsapp vor fi aduse la cunoştinţa colegilor de la Garda Naţională de Mediu sau de la ANPC şi vor fi remediate şi verificate în cel mai scurt timp posibil. Însă cetăţenii trebuie să ştie că în astfel de situaţii în care sunt trataţi cu refuzul magazinului de a le rambursa garanţia, au cui se adresa. Aveau şi până astăzi, dar încercăm să simplificăm tot acest proces”.

ANPC are o perspectivă mai pesimistă

De cealaltă parte, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Sebastian Ioan Hotca, a prezentat un raport al controalelor efectuate recent, în care aproape 80% dintre operatorii economici controlați au încălcat legislația în vigoare, ceea ce a dus la aplicarea unor amenzi totale de 732.000 de lei. Acesta a menționat că „principalele abateri care au fost constatate în urma acţiunii de control se referă la modul de indicare a preţurilor şi implicit a garanţiei, lipsa informaţiilor de pe automat privind modalitatea de returnare a valorii, automate de returnare defecte, refuzul preluării ambalajelor returnate de consumatori, refuzul de preschimbare a voucherelor SGR în numerar, ambalaj nerecunoscut de aparatul RVM ca fiind produs cu garanţie şi nerespectarea programului SGR.”

Sistemul de Garanție-Returnare din România, gestionat de compania RetuRO, are ca scop principal colectarea și reciclarea ambalajelor de băuturi, contribuind la îndeplinirea țintelor de reciclare impuse de Uniunea Europeană. Proiectul continuă să fie dezvoltat și ajustat pentru a asigura eficiența și accesibilitatea la nivel național, în special în zonele rurale, unde au fost identificate cele mai mari provocări.

Alexandru Andrieș

Articolul precedentImagini de la Ziua Comunei Păstrăveni
Articolul următorVIDEO. FOTO. Un nou accident mortal pe DN2. Planul roșu de intervenție a fost activat – două persoane și-au pierdut viața alte opt au fost rănite
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.