Județul Neamț, din fericire fără nici un caz de îmbolnăvire cu pestă porcină africană până astăzi, 29 august, este zonă de graniță între județele sănătoase și cele în care boala s-a confirmat deja. Diferența pentru modul de acțiune al autorităților sanitar-veterinare din Neamț, marcat ca județ tampon la limita zonei roșii din care face parte apropiatul județ Bacău, o face un document oficial european ce a dat publicității o ultimă actualizare a evoluției bolii (harta).

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț afirmă că în județ se aplică măsuri sporite de supraveghere la unitățile de procesare, în ferme și în gospodăriile populației, dar sunt valabile și anumite restricții la importul porcilor vii (document DSVSA Neamţ).

Potrivit ANSVSA, în județele marcate cu albastru „este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor și a circulației acestora”. De la începutul lunii august, inspectorii sanitari din Neamț au făcut controale, inclusiv în trafic împreună cu poliția. Din cele trei ferme controlate, doar la una au fost găsite nereguli în documentele sanitar-veterinare și a fost dată o amendă de 1.200 lei. Au fost făcute 5 controale în trafic și au fost aplicate 6 amenzi în valoare totală de 4.080 lei „pentru nerespectarea condițiilor de circulație a animalelor pe drumurile publice”. DSVSA Neamț a mai făcut, luna aceasta, 35 de controale în gospodăriile populației, iar în jumătate dintre acestea (18) au fost găsiți porci care nu au fost anunțați medicilor veterinari pentru înregistrarea animalelor în baza de date și pentru supraveghere. (C.I.)

Articolul precedentAMICAL Ozana Târgu Neamţ-Ozana Timişeşti 1-0 (1-0)
Articolul următorNeamţ Music Festival la Biserica Catolică Piatra Neamţ (07-09.09)
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.