0:00

Personalitatea săptămânii / ÎPS Calinic. Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

ÎPS Calinic Argatu, cleric ortodox român, în prezent Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a născut în satul Cracăul Negru, Crăcăoani, la 6 iunie 1944. În anul 1964 a absolvit cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț. Finalizează cursurile universitare în anul 1968, la Institutului Teologic Universitar Sibiu. Este hirotonit preot în anul 1964. La data de 31 decembrie 1972 este tuns în monahism. Între 1 august 1977 și 1 martie 1981 este stareț al Mănăstirii Sinaia, județul Prahova.

De la 1 martie 1981 este stareț la Mănăstirea Cernica. În toamna anului 1985 este ales arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului și Argeșului, mutându-se la Mănăstirea Curtea de Argeș. În 1990 este ales Episcop al nou înființatei Episcopii a Argeșului și Muscelului. În septembrie 2009, odată cu ridicarea Episcopiei Argeșului si Muscelului la rang de Arhiepiscopie, devine Arhiepiscop. A publicat 14 volume. Din anul 2006 este ales membru al Uniunii Scriitorilor din România. În timpul slujirii sale, în toate posturile deţinute, a iniţiat restaurarea bisericilor parohiale în care a slujit. La bisericile mănăstirilor Sinaia, Cernica, Brâncoveni, Bistriţa, Clocociov, Curtea de Argeş, Aninoasa, Văleni, Robaia, Nămăieşti, Cetăţuia Negru-Vodă, Glavacioc, Cotmeana, Trivale, Negru-Vodă, care necesitau lucrări de reparaţii sau restaurări s-a îngrijit îndeaproape pentru începerea, executarea şi finalizarea lor.

Atât ca arhiereu vicar al Râmnicului şi Argeşului, ca episcop al Argeşului şi Teleormanului şi al Eparhiei Argeşului şi Muscelului s-a ocupat îndeaproape de toate mănăstirile, schiturile şi bisericile, iniţiind şi coordonând sute de şantiere de restaurare şi construire de noi mănăstiri şi biserici în judeţele Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman. A iniţiat şi a coordonat ridicarea bisericilor mănăstirilor: Sfântul Ilie – Piscul Negru, Transfăgărăşan, Sfântul Calinic – Călineşti, jud. Argeş, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – Ciocanu, bisericilor din parcul Mănăstirii Argeşului: Bunavestire, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi Acoperământul Maicii Domnului; Schimbarea la Faţă; paraclisul Sfântul Calinic de la mănăstirea Slănic, Sfântul Gheorghe – Cracăul Negru, paraclisul eparhial Sfântul Calinic şi Sfânta Filoteea din cadrul Centrului Eparhial; mănăstirea Sfântul Ioan – Corbeni şi al sutelor de biserici din eparhie de care s-a ocupat în mod direct cu lucrările de restaurare, consolidare şi repictare. Pentru pelerinii care vin la Moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia, s-a îngrijit de înfiinţarea Casei Pelerinul. A înfiinţat Seminarii teologice la Turnu-Măgurele, Piteşti, Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel, şcoli de cântăreţi bisericeşti la Turnu-Măgurele, Domneşti, Curtea de Argeş. Este ctitorul Facultăţii de Teologie din Piteşti (1991). A iniţiat şi a îndeplinit formalităţile canonice pentru înfiinţarea Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, prin desprinderea judeţului Teleorman din jurisdicţia Eparhiei Argeşului. Prea Sfinţia Sa, este fondatorul publicaţiilor bisericeşti „Argeşul Ortodox”, „Lumină Lină” şi „Păstorul Ortodox”. Este încurajatorul vieţii bisericeşti a aromânilor din Balcani.

Articolul precedentCARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE
Articolul următorPrecizări