0:00

Perla Invest la ora fericirii contabile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Perla Invest SRL pare să fi intrat în zodia fericirii contabile și manageriale, prin vânzarea parțială a terenurilor de la Baza Hipică, cu care societatea a fost împroprietărită de 23 de consilieri locali, care, în felul acesta, au considerat că trebuie să apere bunurile muncipiului Piatra Neamț. La vremea aceea toată lumea știa că societatea nu are cum să meargă pe profit, că pierderile sunt imense și că terenul este o monedă de schimb pentru a se putea asigura finanțarea societății. ”Schimbul” s-a făcut acum, prin vânzarea terenului, cu largul concurs al Administrației Financiare Piatra Neamț, care după ce s-au acumulat miliarde de lei ca datorii a pus brusc piciorul în prag și au trecut la executări.

Vânzarea a două terenuri a însemnat strângerea unei sume de 1.853.800 lei (18,5 miliarde lei vechi), bani despre care credeam noi că sunt suficienți pentru a acoperi găurile de la buget și să mai și rămână ceva pentru plata altor datorii, inclusiv către Grup Est Security, datorie mai veche pentru servicii de pază. Ei bine, ieri dimineață, lucrurile nu erau foarte clare în privința datoriilor la buget: ”În principiu, cred că nu ar mai trebui să mai avem datorii, dar încă nu știm exact, cei de la finanțe nu ne-au comunicat exact situația penalizărilor. Este vorba despre penalizările după pierderea eșalonării datoriilor, din aprilie 2014!”, a declarat Cătălin Goldan, managerul de la Perla Invest.

Cu acest prilej am aflat două lucruri importante. Primul, că s-a pierdut eșalonarea pentru datoriile societății și asta ar explica reacția finanțelor. Apoi, că datoria către Fisc ar putea fi mai mare sau egală cu suma încasată după vânzare, adică 18,5 miliarde lei vechi, adică undeva peste 400.000 de euro!  Deci slabe speranțe pentru achitarea altor datorii, cum ar fi cele pentru curent electric, apă, servicii de pază, etc.

O precizare absolut necesară trebuie făcută: la Perla Invest a fost un haos generalizat, reflectat în tot ce înseamnă activitate financiar-contabilă cam până prin 2011. Pierderile au avut diverse cauze: telegondola, telegondola, telegondola și apoi altele, cum ar fi lucrările la telegondolă, supraevaluate sau supradimensionate, lipsa unui control eficient  din partea AGA, a primăriei, numirea unor oameni la conducere buni la toate, dar total nefamiliarizați cu specificul societății. Venirea lui Goldan a mai pus ordine în lucruri, dar tocmai asta a deranjat, deoarece ordinea presupunea și stabilirea cauzelor dezordinii dinainte.

Perla Invest la ora fericirii contabile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Societatea Perla Invest a fost dependentă de banii veniți de la Primăria Piatra Neamț prin celebrele majorări de capital social. Majorările se făceau și nu durea capul pe nimeni. Abia în 2013 lumea a început să ceară socoteală ce se întâmplă cu banii. Este de-acum celebră declarația lui Gheorghe Ștefan  într-o ședință  a Consiliului Local Piatra Neamț unde propunea iarăși majorarea capitalului social cu 170.000 lei (1,7 miliarde lei vechi) : ”Banii sunt necesari pentru funcționarea societății, altfel activitatea nu poate fi susținută. Pentru a nu mai ajunge la majorări de capital, am făcut demersurile necesare pentru a prelua creditul contractat de Perla pe primărie, astfel capitalul Perla va rămâne în patrimoniul primăriei. Lucrăm la documentație, iar într-o lună nu va mai fi necesară majorarea de capital. Așteptăm un raport să vedem cum manageriază – nu-i cel mai bun manager. La toți managerii societăților primăriei le-am cerut să nu mai încheie contracte, să nu mai facă plăţi până nu vedem și noi, să le dăm un aviz, să analizăm despre ce este vorba. Poate nu sunt contracte favorabile. Decizia de a se prezenta bilanțuri și rapoarte ale activității societăților Consiliului Local este deja luată și se poate materializa și într-o Hotărâre de Consiliu Local. Am cerut deja aceste informări ca să știm și noi dacă activitatea lor e eficientă sau nu. Un manager bun este cel care aduce societatea pe profit, dacă nu poate înseamnă că nu e competent. Trebuie să găsească soluții să meargă pe profit, nu să mărească prețurile și să ofere servicii de calitate populației”, a precizat Gheorghe Ștefan.

Să remarcăm că până atunci nimeni nu părea interesat de ce, cât și cum se cheltuie banii municipiului Piatra Neamț.  Cât depre rapoarte, ele există, așa cum sunt ele, la nivelul membrilor Adunării Generale a Acționarilor, adică a consilierilor locali. Evident, ele sunt doar niște simple însăilări necesare justificării banilor încasați.

În acest moment, Perla Invest mai are de rambursat un credit de 8 milioane de euro, care nu a fost încă preluat de Primăria Piatra Neamț, deoarece este necesar avizul Ministerului de Finanțe cu privire la gradul de îndatorare, care, se pare, nu permite încă o asemenea manevră.

V. BĂLĂNESCU

Articolul precedent… pe scurt …
Articolul următorRomașcanii pleacă la Supercupa României