Bianca Perie arunca ciocanul

În capitala Tatarstanului (Rusia), Kazan, între 6 iulie şi 17 iulie 2013, se desfăşoară cea de-a XXVII-a ediţie a Universiadei de Vară. Participă peste 10.000 sportivi din 162 de ţări. Sunt în joc peste 350 de seturi de medalii, la 27 de discipline sportive, ceea ce reprezintă un record al Universiadei. Atleta romaşcancă Bianca Perie participă la întrecerile Universiadei de Vară, alături de ceilalţi componenţi ai delegaţiei lotului României. Reuniunea atletică de la Kazan este considerată drept al doilea eveniment sportiv, ca importanţă, după Jocurile Olimpice de vară. România are cea mai numeroasă delegaţie, după cea prezentată la ediţia din 1981: 103 sportivi şi 37 de oficiali. Întrecerile vizate de țara noastră sunt: atletismul, baschetul, gimnastica masculină, haltere, înot, judo, lupte, rugby în 7, sambo, scrimă, şah şi tenis de masă fete. Specializată la proba de aruncare a ciocanului, nemțeanca Bianca Perie se numără printre sportivii tricolori creditaţi cu şanse mari la obţinerea unui loc pe podiumul Universiadei de Vară.

De 4 ori campioană de juniori

Bianca Perie este singura sportivă din lume cvadruplă campioană mondială de juniori la aruncarea ciocanului. Atleta, originară din Roman, transferată între timp la Sport Club Bacău, a încercat să mențină ridicată ștacheta performanței și la seniori. În anul 2010, Perie ocupă poziția a patra la Campionatul European de la Barcelona, iar în 2006 s-a clasat pe locul șase la Campionatul Mondial din Daegu (China). Adeptă a unui program spartan de pregătire, Bianca Perie dezvăluie cum decurge pentru ea o zi obișnuită: ”Mă trezesc cam târziu, în jurul orei 9. Urmează masa de dimineața, puțină odihnă și apoi primul antrenament. Masa de prânz, a doua sesiune de antrenament, mai puțină mâncare seara și somnul. Bine, uneori nici nu pot să adorm sau dorm iepurește, cum se spune, câteva ore, din cauza stressului. Mă gândesc la ce voi avea de făcut a doua zi, în general. E monoton, dar așa sunt cantonamentele. Uneori simt că o iau razna. Nu pot să spun că intru în depresii, dar mă cuprind fel și fel de stări. Când sunt obosită, mă simt un sportiv slab, dar antrenorul știe să mă scoată din perioadele mai puțin fericite. În viața asta, care seamănă cu una din închisoare, mă motivează doar faptul că munca pe care o depun mă va ajuta să ajung pe cea mai înaltă treaptă a podiumului”. Bianca Perie crede că unele concurente au atitudini ciudate, doar pentru a-și intimida adversarele și povestește cu umor o întâmplare petrecută la Daegu, în China: ”În timpul Campionatului Mondial de la Daegu, o adversară din Rusia îmi tot făcea cu ochiul între aruncări. Nici nu știam ce să mai cred! Cred că dorea să mă intimideze, dar nu i-a mers cu mine. Deja aveam 21 de ani, nu mai eram copila care intra în vestiar și provoca rumoare printre aruncătoarele de ciocan. Multe îmi spuneau la început că am greșit vestiarul, mă percepeau drept o comedie de sportivă, dar, când vedeau că le bat, rămâneau cu un gust amar”.

Obiectiv realist

Multiplă medaliată la Campionatul Mondial şi European de juniori, sportiva nemţeană nu se poate bucura, în momentul de față de faptul că traversează cea mai bună perioadă a carierei sale sportive. La etapa a doua a Campionatului Naţional de seniori, desfăşurată săptămâna trecută, Bianca şi-a adjudecat proba de aruncare a ciocanului, însă nu a reuşit să depăşească „graniţa“ celor 70 de metri. Alături de sportiva descoperită de profesorul Lucică Cucoş, în cadrul LPS Roman, şanse pentru o medalie câştigată în acest concurs le mai au, în probele atletice, Andreea Ogrăzeanu, Cornelia Deiac,  Alexandru Tufă și Alexandru Ghinea. La precedenta ediţie a Campionatelor Universitare de vară, desfăşurate în 2011, la Shenzhen – China, Bianca Perie a ocupat locul 3 în concursul destinat aruncării ciocanului, cu un rezultat de 71,18 metri. În China, delegaţia României a obţinut atunci 16 medalii.

Palmares de invidiat

Tânăra atletă Bianca Perie şi antrenorul Lucică Cucoş au primit anul trecut o distincție de recunoaştere a performanţelor sportive obţinute, chiar din partea preşedintelui Traian Băsescu (la propunerea ministrului Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu). Prin Decretul prezidenţial 30/16 ianuarie 2012, Bianca Florentina Perie a fost recompensată cu Ordinul “Meritul Sportiv” – clasa a III-a, iar antrenorul Lucică Cucoş cu Medalia “Meritul Sportiv” – clasa I. Aceste distincţii au fost acordate “în semn de înaltă apreciere a rezultatelor sportive deosebite, pentru dăruirea şi spiritul fair-play prin care au promovat valoarea sportului de performanţă şi imaginea României în lume”, după cum se arăta în documentul semnat de președintele Traian Băsescu. În decembrie 2011, Consiliul Federal al Federaţiei Române de Atletism a desemnat-o pe Bianca Perie drept atleta anului 2011. Lucică Cucoş, desemnat şi el antrenorul anului 2011 de FRA, are în spate o carieră de un sfert de secol. Universiada de la Kazan se va încheia pe data de 17 iulie.  Alături de sportivi, la acest concurs se vor mai afla câte doi antrenori pe ramură la cele 12 discipline, cu excepţia echipelor de baschet şi rugby, unde vor fi trei. Cu delegaţia tricoloră, au mai urcat trei cadre medicale, patru arbitri pentru gimnastică, lupte şi şah, toţi înscrişi ca oficiali ai Universiadei. Obiectivul echipei sportivilor români vizează clasarea între primele 20 de naţiuni.

 Bianca Perie alaturi de antrenorul Lucica Cucos

Церемония открытия XXVII Всемирной летней Универсиады 2013

Universiada de la Kazan

Cristi SOROCEANU

FOTO: RIA Novosti

Articolul precedentLiberalii se caută de mărunțiș pentru Polivalentă
Articolul următorSilviu N. Dragomir, “părintele” colecţionarilor români: Un “Cap de bour” costă cât un apartament de lux în Capitală