0:00

Percheziții Suceava: „două grupări de traficanți destructurate”, 4 persoane în arest preventiv, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Pachete de ţigări ascunse în găleţi de vopsea

Astăzi, 25 noiembrie, opt bărbați au fost reținuți sub acuzați că ar fi contituiți în două grupări infracționale specializate în trafic de țigări și trafic de migranți. Acțiunea a fost desfășurată depolițiștii Biroului de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Suceava – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, sub coordonarea procurorului din cadrul DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava.

Percheziții Suceava: „două grupări de traficanți destructurate”, 4 persoane în arest preventiv, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Cercetările efectuate au stabilit faptul că membrii celor 2 grupuri infracţionale, cetăţeni ucraineni şi români, organizează şi facilitează intrarea în România peste frontiera verde dintre Ucraina şi România, de pe raza jud. Suceava, a unor migranţi de origine asiatică şi în paralel introduc în România, tot peste frontiera verde, însemnate cantităţi de ţigarete de provenienţă extra-comunitară.

Primul grup: compus din numiţii M. Constantin (35 de ani), M. Dănuţ (30 de ani), C. Adelin (20 de ani), Ş. Nicolae, 27 de ani), ş.a. – toţi cetăţeni români care domiciliază în localităţi situate în zona frontierei de stat româno-ucrainene adiacentă localităţilor Bilca şi Vicovu de Sus din jud. Suceava, împreună cu cetăţeni ucraineni dintre care au fost identificaţi o parte – unii posesori şi ai cetăţeniei române, au constituit în cursul anului 2020 un grup infracţional organizat şi, începând cu luna octombrie 2020, au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii infracţiunilor de „contrabandă calificată”, constând în introducerea în mod ilegal în România, peste frontiera de stat, prin zona verde adiacentă localităţii Bilca din jud. Suceava, a unor importante cantităţi de ţigarete de provenienţă extra-comunitară în vederea valorificării, membrii grupului infracţional săvârşind în concret acte de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare de ţigarete, bunuri care trebuie plasate sub un regim vamal şi despre are aceştia cunoşteau că provin din contrabandă sau sunt destinate acesteia“, precizează comunicatul IPJ Suceava.

Percheziții Suceava: „două grupări de traficanți destructurate”, 4 persoane în arest preventiv, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDin monitorizarea activităţilor infracţionale a acestei grupări au fost probate săvârşirea unui număr de 6 de acte materiale de contrabandă/contrabandă calificată (totalizând 40.258 pachete ţigarete de provenienţă extracomunitară), comise de către membri ai grupului infracţional organizat cu sprijinul altor persoane, faţă de care au fost extinse cercetările ulterior. în ceea ce priveşte traficul de mifranţi a fost documentată călăuzirea peste frontiera verde a unui grup de 8 migranţi, originari din Afganistan, care a fost depistat „legendat” pe teritoriul României, de către lucrătorii IJJ Suceava”.

Al doilea grup, compus din U. Mihai (34 de ani), U. Vasile (31 de ani), C.Viorel-Cătălin (33 de ani), C. lonuţ-lulian (, 33 de ani), B. Daniel-luiian (17 ani), din localitatea de frontieră Vicovu de Sus împreună cu cetăţeni ucraineni dintre dintre care au fost identificaţi o parte- unii posesori şi ai cetăţeniei române, au constituit la începutul anului 2021 un grup infracţional organizat şi, începând cu luna ianuarie 2021 au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii aceluiaşi gen de infracţiuni, precizează comisarul şef Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

„În acest caz au fost probate 5 de acte materiale de contrabandă calificată totalizând 26.877 pachete ţigarete de provenienţă extra comunitară, comise de către membri ai grupului infracţional organizat cu sprijinul altor persoane, faţă de care au fost extinse cercetările ulterior.

Ambele grupări, pentru a evita sau pentru a îngreuna probarea activităţii infracţionale, schimbau în mod frecvent terminalele mobile şi cartelele SIM pe care le foloseau, acţionau pe timp de noapte, foloseau autovehicule off-road (de teren) care aveau motoare cu cilindree mare şi erau înmatriculate în străinătate, în unele cazuri membrii grupului montând plăcuţe cu numere de înmatriculare false. Pentru a comunica, de regulă, membrii grupurilor foloseau staţii de emise-recepţie, convorbirile telefonice purtate de membrii grupului infracţionale fiind scurte şi codate, interlocutorii evitând să facă referire directă la activitatea infracţională desfăşurată. Prin activităţile infracţionale desfăşurate cele 2 grupări au creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 850.000 lei, aşa cum rezultă din adresele Direcţiei Regionale Vamale laşi“, conchide sursa citată.

Marţi, 23 noiembrie, poliţiştii BCCO Suceava, cu sprijinul Serviciului Teritorial de Frontieră Suceva şi a Poliţiei de Forntieră Siret, au efectuat 10 percheziţii domiciliare, în judeţul Suceava, punând în executare 16 mandate de aducere.

În urma percheziţiilor au fost ridicate 7 autoturisme, un microbuz, 20.900 lei și 11.600 euro, 11.995 pachete ţigarete de provenienţă extracomunitară (24 de baxuri), 30 telefoane mobile, 25 cartele SIM, 21 staţii emisie-recepţie, 2 binocluri (din care unul cu vedere pe timp de noapte), 351 cutii materiale pirotehnice, 1 card de memorie, un dispozitiv dirijare dronă, 43 cordeline (hamuri) folosite pentru transportul coletelor cu ţigarete peste frontiera verde, 16 plăcuţe de înmatriculare (România, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia) precum şi mai multe înscrisuri ca probe în dosar.

În baza probatoriului administrat au fost reţinuţi pentru 24 de ore cei 8 inculpaţi, iar ieri, 24 noiembrie, 4 dintre aceştia au fost prezentaţi Tribunalului Suceava, magistraţii dispunând arestul preventiv pentru 30 de zile. Aceştia se află în arestul IPJ Suceava.

Angela Croitoru

Articolul precedentBătrân de 90 de ani cu arsuri pe 60% din corp, după ce a dat foc la gunoaie
Articolul următorPercheziții la DSVSA Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.