Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pun în aplicare astăzi, 26 iunie, 10 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Brăila și Bacău, la locuinţele şi sediile sociale ale mai multor persoane fizice şi juridice implicate în săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălarea banilor în domeniul ”comercializării de produse IT”.

Potrivit comunicatului DGPMB, ”din probatoriul administrat au rezultat indicii temeinice că în cursul anului 2010, reprezentanţii unei societăţi comerciale având ca obiect de activitate «comerţul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-ului» au înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii şi au declarat organelor fiscale, în mod repetat, achiziţii fictive de bunuri, de aproximativ 46.000.000 lei, de la societăţi cu comportament de tip «fantomă», în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cauzând bugetului de stat un prejudiciu de circa 14.000.000 lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozit pe profit. În scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor provenind din săvârşirea faptelor de evaziune fiscală, reprezentanţii societăţii comerciale având ca obiect de activitate «comerțul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-ului» au transferat în mod succesiv suma totală de aproximativ 10.400.000 lei, reprezentând «contravaloarea» achiziţiilor fictive sus-menţionate, în conturile societăţilor comerciale cu comportament de tip «fantomă», de unde sumele au fost divizate şi retransferate în conturile unor societăţi «off-shore»”, mai informează Poliția.

Cele 10 persoane vizate vor fi conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Poliţia Sectorului 5. Prejudiciul cauzat bugetului de stat estimat la acest moment este de 14.000.000 lei, iar suma ce formează obiectul procesului de „spălare a banilor” este în cuantum de aproximativ 10.400.000 lei. ”Facem precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”. (ZCH News)